När apoteket i Gävle sjukhus larmade efter en ambulans skulle det dröja flera timmar innan den dök upp. Detta trots att ambulanserna är stationerade i samma område.

Det var i november förra året som en apotekskund insjuknade i butiken med huvudvärk, nacksmärtor och kräkningar, vilket fick personalen att agera. Det rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: William tvingades vänta flera timmar på ambulans

Men ingen ambulans anlände till apoteket. Efter att nästan två timmar hade passerat sedan apotekspersonalens larmsamtal, ringde de återigen upp och frågade var ambulansen var någonstans.

Ambulanspersonal ville inte hjälpa

Det framgår av en intern avvikelserapport att anledningen till förseningen är att det uppstått ”missar i kommunikationen”. Ambulanspersonalen ska ha avböjt att hjälpa till och istället hänvisat larmoperatören att kontakta akutmottagningen eftersom personen insjuknat på sjukhusområdet.

När operatören hos SOS Alarm kontaktar akutmottagningen avvisas uppgiften att de skulle ta hand om ärendet och man hänvisar tillbaka till ambulanspersonalen. Därefter har larmoperatören fortsatt skickats runt mellan avdelningarna.

Efter händelsen uppger Region Gävleborg att de nu har tydliggjort rutiner för vem som ska göra vad.

LÄS ÄVEN: Ambulanser i Skåne tar allt längre tid att komma fram