En amerikansk helikopter cirklade över Östersjön natten till måndagen. Det rapporterar tyska medier. Dessutom visar transponderdata som Flightradar 24 tillgängliggjort för allmänheten att amerikanska helikoptrar tidigare under månaden rört sig nära de gasledningar som i måndags sprang läck på Östersjöns botten.
Bland annat befann sig en amerikansk helikopter av typen Sikorsky MH-60R Seahawk med ICAO-nummer AE1DCE i närheten av och längs med Nord stream 2 under morgonen den 2 september i år. Under samma dag flög helikoptern även in över Polen, innan den vände tillbaka ut till havet.
Sannolikt var AE1DCE stationerad på USS Kearsarge, som åtminstone då befann sig i Östersjön, och som Samnytt skrev om igår.
LÄS ÄVEN: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”
Helikoptertypen används inte minst för ubåtsbekämpning och nyttjas även av den amerikanska marinens röjdykningsenheter.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Helikopter natten till måndagen
Berlins ledande dagstidning Tagesspiegel rapporterar, med hänvisning till ryska medier, under torsdagsmorgonen att en amerikansk helikopter av samma typ återigen rörde sig över Östersjön natten till måndagen.
Helikoptern ska ha rört sig omkring 25 mil öster om Bornholm, där gasläckan upptäcktes, från halv sju-tiden på söndagskvällen till halv fyra-tiden på måndagsmorgonen, svensk tid. Klockan 02.03 natten till måndagen registrerade seismiska stationer i Sverige den första explosionen.
LÄS MER: Explosioner registrerades i Sverige när gasledningar sprang läck
Uppgifterna om den amerikanska helikoptern kommer från transponderdata som publiceras av tjänster liknande Flightradar 24.
Enligt Samnytts kontroller av uppgifterna handlar det om en MH-60 med ICAO AE4FE2 som livligt patrullerade utanför den ryska exklaven Kaliningrad, inte minst under lördagen och söndagen, dagarna innan de ryska gasledningarna började läcka. Det rör sig därmed om en annan helikopter än den som rörde sig runt Nord stream-gasledningarna i början av månaden.
Övade utanför Bornholm
I samband med “Baltops 22” i juni i år övade amerikanska röjdykare och andra undervattensenheter utanför Bornholms kust, något som den amerikanska marinen skrev om i samband med det.
I augusti genomfördes liknande Nato-ledda manövrar utanför Brests kust i norra Frankrike där bomber och annan ammunition som påträffats på havsbottnen sprängdes.
Under september månad har övningarna fortsatt utanför Portugal. Så sent som i söndags övade danska röjdykare tillsammans med tyskar och letter på att söka upp och spränga mål under vattenytan. Under veckan har övningarna fortsatt tillsammans med kanadensiska Nato-styrkor.
Ryska fartyg
I västvärlden är dock Ryssland huvudmisstänkt för det misstänkta sabotaget mot Nord stream 1 och 2.
CNN rapporterar att ryska örlogsfartyg under måndagen och tisdagen observerades “i närheten av” de båda gasledningarna. Ryska ubåtar ska dessutom ha setts i närheten av dem under förra veckan.
Det är oklart om de ryska fartygen har något med läckagen att göra, och dansk militär betonar att ryska fartyg rutinmässigt rör sig i området.
– Vi ser dem varje vecka, säger en anonym källa inom den danska militären.
Även om bilden av att Ryssland ligger bakom sabotaget dominerar västerländska medier, så tycks åtminstone inte alla tyskar lika övertygade. Under torsdagen trendade “Sanktionen gegen die USA” – sanktioner mot USA – på det sociala mediet Twitter.
Kan vara totalförstörda
Skadorna på Nord stream 1 och 2 uppges vara omfattande, och under torsdagen rapporterade svenska Kustbevakningen att en fjärde läcka upptäckts på ledningarna. Det innebär att båda gasledningarna drabbats av två läckor vardera.
Källor inom den tyska säkerhetstjänsten tror att de båda gasledningarna kommer vara permanent förstörda, om de inte snabbt repareras. Anledningen är att saltvatten forsar in i dem och gör att de börjar rosta.
Att bygga de båda gasledningarna Nord stream 1 och 2 har kostat över motsvarande 200 miljarder svenska kronor. Minst hälften av den prislappen har ryska Gazprom stått för, medan oljebolag i Europa stått för resterande andel.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.