viktor orban

Viktor Orban.

Utrikes

Amerikanska utrikesdepartementet ger miljonbidrag till Orbankritisk media i Ungern

Publicerad 11/22/2017
Annons

➤ Från ungersk sida menar man att detta är att blanda i sig landets interna angelägenheter och det stundande valet nästa år.

Det amerikanska utrikesdepartementet har orsakat en kontrovers då man beslutat att ge närmare sex miljoner svenska kronor till vad man kallar ”demokrati- och mänskliga rättigheter-programmering” – något man även sysslar med i andra länder.

I just det ungerska fallet är det uttalade syftet att ”stödja medier som verkar utanför huvudstaden /…/ för att producera faktabaserad rapportering och öka dess publik och ekonomiska hållbarhet”.

Det finansiella tillskottet kungjordes av USA:s chargé d‘Affaires David Kostelancik som tidigare öppet kritiserat Trumps regering.

Utrikesdepartementet säger sig dela Kostelanciks oro över att för många ungerska medier sympatiserar med premiärminister Viktar Orbans konservativa regering, vilken har fått mäktiga fiender genom att motsätta sig EU:s ambitioner om påtvingade migrantkvoter, uppförandet av en mur och ha exponerat nätverk av europeiska politiker som bedöms som ”pålitliga allierade” av så kallade icke-statliga organisationer eller NGO:s.

Beslutet tycks gå stick i stäv med Trumps egen åsikt om Ungern och Orban som den amerikanske presidenten kallat ”stark och modig”.

Ungerska myndigheter har kallat till sig Kostelancik för att utkräva en förklaring.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons