För några veckor sedan uppstod en debatt kring om huruvida SD:are instruerats att bojkotta alternativmedia. SD-företrädare som Samhällsnytt varit i kontakt med berättade dock att de i alla fall inte sett någon lista, amatörmässigt skriven, med uppmaning om bojkott. Samhällsnytt har nu gjort en analys över hur framträdande SD:are delar artiklar på Twitter.

Vi analyserade 28 SD:are (exakt vilka listas nedan) och vad de delat på Twitter. Startdatum varierar beroende på personens konto och när det startades och sträcker sig till den 26 juli 2018:

De 28 SD:arna delade under perioden sammanlagt 4206 nyhetsartiklar (5313 länkar totalt men cirka 1100 av dessa var ej nyhetsrelaterade). Av de 4206 nyhetslänkningarna utgjorde gammelmedia omkring 89 procent. Alternativmedia utgjorde således cirka 11 procent.

Den mest delade inom alternativmedia var SD:s egen partitidning Samtiden som hamnar på en femteplats. Därefter kommer Nyheter Idag på en åttondeplats. Dessa två utgör totalt sett drygt 83 procent av alternativmedia-delningarna bland de 28 SD:arna.

Så här ser topp-tio-listan ut på antalet delningar på Twitter:

Fria Tider har delats en gång år 2010 av Carina Herrstedt och Nya Tider har delats noll gånger medan Samhällsnytt hamnar på en 27:de plats med totalt 22 delningar.

Kent Ekeroth är inte med bland de 28 analyserade Twitter-kontona utan redovisas separat då han utmärker sig i delningarna av framförallt denna sida. Han har nämligen under perioden delat Samhällsnytt hela 170 gånger och är därmed den som delar alternativmedia mest av alla SD:are.

De 22 delningar av Samhällsnytt, som ju existerat under ett år snart, som övriga SD:are gjort kom från följande personer:

Robert Stenkvist, 5
Richard Jomshof, 4
Denna Dioukarev, 3
Josef Fransson, 3
Mikael Eskilandersson, 2
Johan Nissinen, 2
Sven-Olof Sällström, 1
Martin Kinnunen, 1
Per Klarberg, 1
SD Riks, 1

Så gjordes analysen

Endast länkar till nyhetssajter togs med. Sajter som förkortar länkar såsom bit.ly, SD:s egna domäner och länkar till sociala medier eller Youtube är borttagna.

De SD:are som togs med i analysen följande, som alla är invalda som riksdagsledamöter för SD, undantaget twitter-kontot SD riks.
Adam Marttinen
Björn Söder
Jimmie Åkesson
Julia Kronlid
Martin Kinnunen
Robert Stenkvist
Sven-Olof Sällström
Carina Herrstedt
Jonas Millard
Mattias Bäckström Johansson
Roger Hedlund
Angelica Bengtsson
David Lång
Johan Nissinen
Linus Bylund
Nina Kain
Sara-Lena Bjälkö
Dennis Dioukarev
Johnny Skalin
Magnus Persson
Per Klarberg
Mattias Karlsson
Paula Bieler
Mikael Eskilandersson
Josef Fransson
Markus Wiechel
Richard Jomshof
SD Riks