masskyrkogard-vita-landtbrukare

En av de många ”krigskyrkogårdar” för vita lantbrukare som mördats av svarta gäng.

Utrikes

ANC upprättade hemlig lista – 200 rika vita lantbrukares mark ska beslagtas

Publicerad 8/17/2018
Annons

Sedan det kritiserade rasåtskiljande apartheid-systemet avskaffades i Sydafrika och ANC med rötter i mord och terrorism tog makten, har det blivit ett allt farligare land att leva i som vit. Det gäller särskilt på landsbygden, där rasistiska svarta gäng regelbundet plundrar, våldtar, misshandlar och mördar vita lantbrukare. Nu avslöjas att ANC upprättat en lista över de mest framgångsrika vita jordbrukarnas mark. Denna skall enligt uppgift beslagtas utan någon ekonomisk kompensation.

Enligt lobbygruppen AfriForum har det sydafrikanska regeringspartiet upprättat en lista över närmare 200 av de största jordbruken i landet som ägs av vita och som man avser att ta i beslag. Gränsen för om en vit jordbrukare ska få behålla sin mark eller fråntas den har i nuläget satts vid 12 000 hektar.

Den sydafrikanska regeringen förnekar dock att man står bakom listan. ANC:s ordförande Gwede Mantashe, som också är parlamentets talman, har emellertid i ett uttalande medgett att man har planer på att beslagta vita lantbrukares mark och att detta ska ske utan kompensation. Tillkännagivandet fick den sydafrikanska valutan rand att falla i värde.

Även om ANC förnekar listan där specifika vita lantbrukare namnges, försvarar man konfiskationsplanerna med att det gått över 20 år sedan apartheid avskaffades men att vita fortfarande äger merparten av den sydafrikanska jordbruksmarken. Man menar att förklaringen till detta ligger i kolonialism och rasförtryck.

Kritiker varnar dock för att det kan gå som i Sovjet när den kommunistiska regimen tog ifrån kulakerna deras storjordbruk och delade ut marken till folket som ofta saknade kunskap och erfarenhet av att driva större jordbruk. Resultatet blev en mångårig och omfattande hungersnöd där uppemot 8 miljoner människor svalt ihjäl.

ANC pressas nu hårt inför nästa års parlamentsval av det vänsterextrema Economic Freedom Fighters Party som vinner många svarta röster med sina revolutionära stridsrop och rasistiska politik mot vita. Partiet vill jämfört med ANC gå längre och framför allt snabbare fram i att ta marken från vita landägare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons