Ju fler människor som dör i Sverige av Covid-19 desto fler personer strömmar in till den nya gruppen på Facebook ”Anders Tegnell fan club”. Här publiceras hyllningar, säljs souvenirer med Anders Tegnell och uttrycks kärlek till statsepidemiologen. En sak är förbjuden – kritik mot myndigheterna och regeringen. Samhällsnytt har tittat närmare på gruppen – och de mystiska personerna bakom den.

Medan antalet dödsfall av Covid-19 har slagit alla rekord i Sverige och gjort att landet har klättrat till första plats i hela världen när det gäller antalet döda per miljon veckovis, breder sig paradoxalt en oreserverad kärlek till myndigheterna ut i Sverige. Eller åtminstone så vill Facebook-gruppen ”Anders Tegnell fan club” framställa det.

Sedan gruppens start den 14 mars i år har drygt 32 tusen svenskar gått med. Under samma period har antalet dödsfall av coronaviruset närmat sig 4 tusen människor – den högsta siffran i Nordeuropa. Anders Tegnell är den myndighetsrepresentant som förknippas med Sveriges unika strategi för hantering av epidemin – som enligt kritikerna redan har lett till att tusentals människor dött i onödan.

Enligt gruppens officiella regler är det förbjudet att uttala sig negativt om Anders Tegnell eller Folkhälsomyndigheten:

Medlemmar uppmanas även att dela ”positiva nyheter”. Negativism är inte välkommen. En genomgång av gruppens innehåll ger många exempel på den godkända positivismen och Anders Tegnells personkult som råder i gruppen. Här vill en medlem få idéer för en tårta med ”Anders eller FoHM tema”. Tegnell kallas ”vår befriare” i inlägget:

De välvilliga och intresserade kommentarerna visar att det som i andra sammanhang skulle kunna betecknas som elak ironi inte är det:

Det publiceras även inlägg med länkar till Tegnells framträdanden i media som kommenteras med ”All makt åt Tegnell”, ”Heja Tegnell” och ”Heja Sverige”. De exceptionellt höga dödssiffrorna kommenteras med att ”Det är normalt att dö”:

Somliga delar med sig av sina Tegnell-relaterade fynd på stan:

Och motiv för nya t-shirts:

Det vore dock ett misstag att tro att gruppen drivs av framförallt kvinnor. Enligt vår granskning är det minst lika många män som är med och delar sin oreserverade kärlek till Tegnell:

Det har även skapats en marknadsplats där man kan köpa diverse souvenirer med Tegnells tema:

Vissa medlemmar bidrar med egna hyllningslåtar till statsepidemiologen som låten ”En kväll med Tegnell”:

Gruppen har vållat en del kritik på sociala medier där vissa menar att den är ett uttryck för infantilism:

En avhoppare berättar i den konkurrerande gruppen ”Björn Olsen fan club” att medlemmar utesluts även för kritik mot regeringen och sittande ministrar:

I den konkurrerande gruppen tillåts att man ifrågasätter auktoriteter och experter. Tegnell går under namnet ”virusguru”. Flera medlemmar ifrågasätter den omåttliga personkulten och kallar den smaklös:

Gruppen har dock endast drygt 3,5 tusen medlemmar alltså en tiondel av Tegnells hyllningsgrupp.

LÄS ÄVEN: 32-åring tatuerar in Anders Tegnell på kroppen: ”Han har gjort ett fantastiskt jobb”

När Samhällsnytt pratar med Christine Tidåsen, en av adminerna för Anders Tegnell fan club, hymlar hon inte med att kritik inte är tillåten i gruppen:

– I vår grupp säger reglerna att vi står bakom Folkhälsomyndigheten och om man säger ”nej, vi står inte bakom de här strategierna” ett flertal gånger, då kommenterar vi trådarna – och sedan åker man faktiskt ut.

Christine Tidåsen är universitetslektor hos Institutionen för marknadsföring på Linnéuniversitetet. Detta är inte första gången som hon är med att styra en facebook-grupp. Förra året blev hon uppmärksammad av bland annat statsradion som admin för gruppen Bensinupproret 3.0 – som startades som opposition mot gruppen Bensinupproret 2.0. Som sitt mål uppgav då Tidåsen att bensinpriset skulle nå 35 kronor/liter.

Vid sidan av sitt arbete driver Tidåsen även ett företag som hon använder för att fakturera för sina uppdrag. Till Samhällsnytt uppger hon dock att hon aldrig haft någon kontakt med Folkhälsomyndigheten eller fakturerat för sitt arbete med gruppen.

När jag tittar igenom gruppen så är det en massa hyllningsbilder, låtar som prisar Tegnell personligen. Tycker du inte att det är problematiskt när makthavare helt okritiskt hyllas på det här sättet?

– Han är helt enkelt en människa som är väldigt duktigt på det han gör. I realiteten såg jag inte alls att han hyllas, utan det är vetenskapen. Folk har ju verkligen gått igång på det här något enormt.

En del av kritiken mot din grupp handlar om att sådant beteende har tydliga totalitära undertoner som är vanliga i totalitära stater och kulturer – att hylla makthavare och myndighetsföreträdare på det här sättet. Vad anser du om den kritiken?

– Han är inte makthavare. Det är en myndighet som sammanställer kunskapsunderlag som är till hjälp för våra politiker att fatta så bra beslut som möjligt!

Enligt Tidåsen var det en annan admin som bjöd in henne till gruppen. Hon kan samtidigt inte säga mycket om grundaren till Anders Tegnell fan club:

– Jag har aldrig pratat med honom.

Mannen som kallar sig Jonas Arvidsson och som står som en av tre administratörer håller sig undan i skuggan, enligt Tidåsen.

– Han sa att han har mycket jobb och familj så han är inte så aktiv.

Den enda profilbilden som finns på Jonas Arvidsson är ett emblem från hockeyklubben Brynäs från Gävle. Bilden har laddats upp den 13 mars – dagen innan gruppen startades:

Totalt finns det över 100 personer med denna namnkombination i Sverige. Ingen av dem är dock bosatt i Gävle enligt Skatteverket.

Kontot har endast två gilla-markeringar. En av dem – till den kritiserade satsningen Krisinformation.se som drivs av MSB:

LÄS MER: Dagens Nyheter kritiserar MSB: ”Påminner om skoltrötta högstadieelever”

Samhällsnytt har skickat en intervjuförfrågan till den mystiske mannen – som han aldrig besvarat. Inte heller den tredje adminen i gruppen vill prata om Jonas Arvidsson. Våra efterforskningar visar att kontot har slutat att vara aktivt i gruppen i början av april – strax efter att den nått 10 tusen medlemmar:

Vem är Jonas Arvidsson och varför startar han en grupp som förbjuder kritik av makten? Vilken koppling har han till MSB? Samhällsnytt tar tacksamt emot tips som kan leda oss till denna mystiska person.

LÄS MER: ”Spontana” kärleksmanifestationer efter terrordåd styrs av makthavarna