Anders Ygeman har hamnat i nytt blåsväder. I sociala medier antyder han att Norges statsminister samarbetar med nazister och ber henne ”se sig själv i spegeln”. Utspelet möter skarp kritik både i Norge och Sverige.

Upprinnelsen till Ygemans påhopp är kritik från Solberg om att Nordiska motståndsrörelsen är mer aktiv i Norge än landets egna nazister och att den svenska regeringen borde göra mer för att hantera detta. Detta har retat upp Ygeman som efter en tid i frysboxen i samband med Transportstyrelseskandalen fått förnyat förtroende som energiminister.

På Twitter skriver Ygeman att Solberg i stället för att kritisera den svenska regeringen borde ”se sig själv i spegeln” vad gäller eftergivenhet gentemot nazister. Det Ygeman syftar på är att Solberg samregerar med Fremskrittspartiet, delvis en motsvarighet till Sverigedemokraterna.

”Regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skriver Ygeman.

I en kommentar till den vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladet försvarar Ygeman sitt påhopp på Solberg:

– Framför allt att hon verkar vilja skylla högerextremismen på Sverige. När hon själv har bildat regering med Fremskrittspartiet.

Starka reaktioner på utspelet
Att energiministern sätter likhetstecken mellan Fremskrittspartiet och nazister har fått många att reagera. Moderaternas gruppledare kallar Ygemans twittrande för ”ett slag i ansiktet” på Solberg och skriver att det är ”ovärdigt” en regeringsföreträdare att uttrycka sig så.

Skarp kritik kommer även från KD-ledaren Ebba Busch Thor. I en kommentar p Twitter kallar hon Ygemans utspel för ”plumpt och pinsamt” och beskriver det som ett dåligt försök att skylla ifrån sig när svenska nazister åker över gränsen och sprider sitt hat där.

Uppmärksammas i Norge
Ygemans twittrande har uppmärksammats även av norska politiker. En av dem är Henrik Asheim, ledamot i stortinget för regerande Høyre. Han vänder sig starkt mot den svenske energiministerns retorik som han menar är på en nivå som inte ens den yttersta vänstern i Norge sänker sig till.

Det Asheim framför allt reagerar på är att Ygeman framställer Fremskrittspartiet som våldsbejakande nazistiskt endast därför att terroristen Anders Behring Breivik var medlem i partiet i sin ungdom, många år innan han utförde sitt massmord på Utöya.

Ygeman vidhåller dock i en kommentar till Asheim att Fremskrittspartiet är indirekt medskyldiga till terrordådet genom att ha radikaliserat Breivik.

Kritik mot Ygemans återkomst
Ygeman tvingades avgå efter den uppmärksammade skandalen med säkerhetsläckor på Transportstyrelsen. Tiden i det politiska utvisningsbåset blev emellertid kort och efter valet i höstas välkomnades den tidigare inrikesministern tillbaka, nu som energiminister.

Många var kritiska till att Ygeman släpptes in i värmen igen och får nu vatten på sin kvarn när Ygeman snabbt hamnat i nytt blåsväder.

Avvikande demokratisyn i Sverige
Politiska kommentatorer har också riktat kritik mot hur Sverigedemokraterna behandlas av övriga partier i riksdagen. Man menar att det man kallar vuxenmobbningen av partiet strider mot demokratiska principer och brister i respekt för väljarna.

I de nordiska grannländerna har man gått en annan väg. I Norge har Fremskrittspartiet tillåtits få det inflytande över politiken som väljarunderlaget motiverar. Även i Danmark och Finland har väljarnas röster på Dansk folkeparti respektive Sannfinländarna respekterats av de övriga partierna.

Svensk S-regering hjälpte nazister ockupera Norge
Beträffande regeringssamarbete med nazister så har Socialdemokraterna en svart historia av sådant, som dessutom drabbat just Norge hårt. Under andra världskriget hjälpte den S-ledda svenska regeringen de tyska nazisterna att ockupera Norge genom att ge tyska trupper och transport av tysk krigsmateriel fri lejd genom Sverige till Norge.

Nyligen gjorde Sverigedemokraterna en bred genomlysning av Socialdemokraternas historia där bland annat samarbetet med nazister togs upp. Granskningen fick stor uppmärksamhet.