Under natten mot söndagen avled Ann-Kristine Karlsson. Hon blev den tredje i orten Högsjö med 700 invånare att dö av corona. Trots att vården visste om hennes underliggande sjukdomar tyckte man ändå att hon skulle ligga hemma.

För några veckor sen drabbades hennes styvfar av lunginflammation vilket skulle visa sig vara corona och han sedermera avled av. Några dagar senare insjuknade hon själv. Trots hög feber ansåg vården inte att hon skulle komma in, i stället fick hon rådet att vara hemma och vila. Då det uppdagades att styvfadern hade corona kontaktade man vården igen, men fick samma svar.

Hon hade tidigare haft en hjärtinfarkt och led av sjukdomen kol och tillhörde därmed en riskgrupp. Hon höll sig tillsammans med sin man inomhus för att inte smitta andra.

På både 1177 och vårdcentralen, samt en smittskyddsläkare i Eskilstuna på Mälarsjukhuset, rådde man henne att stanna hemma.

I helgen försvann febern men hon kände sig fortfarande utmattad och det började sticka i armarna. Då hon äntligen fick komma in till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm såg man att det skett förändringar kring hjärtat och att det inte såg bra ut.

Hjärtat tagit stryk

Under natten mot söndagen avled hon och på måndagen fick familjen beskedet att hon varit smittad av coronaviruset. Enligt läkarna hade hjärtat tagit för mycket stryk under tiden med så hög feber. De ska också ha varit frågande till varför hon legat hemma och vem som rekommenderat det.

Sönerna kritiska

Sonen Tony är kritisk till vården hanterade fallet.

– I det stora hela är de väl bra, men i det här fallet tycker jag att de har betett sig illa. De tyckte att hon skulle ligga hemma trots att de visste om hennes underliggande sjukdomar, säger han till Expressen.

– Sorgen sköljer över mig, fram och tillbaka. Jag gråter mycket, men är samtidigt förbannad, säger Tony.

– Man är förbannad och frustrerad så klart. De säger ”var hemma och ät Alvedon och få i dig vatten” när hon var riskgrupp och hade tagit hand om en som är bekräftad, säger hennes andra son Christian till Aftonbladet.

Många på orten är nu oroliga och vågar knappt gå ut.

På Region Sörmland uppger pressansvarig Fredrik Gustavsson att händelser med patienter som avlidit med covid-19-infektion kommer att gås igenom för att se om man borde agerat annorlunda.