OSSE:s ordförande Edi Rama vill tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) medla i konflikten i Vitryssland där folket efter det nyliga valet gör allt vad man kan för att bli av med diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Lukasjenko har haft kontrollen över Vitryssland sedan 1994 och beskrivs ofta som Europas siste diktator. Nyligen hölls ännu ett bluffval där presidenten påstås ha fått drygt 80 procent av rösterna. Detta blev droppen för stora delar av befolkningen som gett sig ut på gator och torg i massiva demonstrationer. I våldsamma sammandrabbningar med polisen har många skadats.

Under ett tal för ett par dagar sen blev Lukasjenko utbuad, vilket många har liknat vid den rumänske diktatorn Nicolae Ceaușescus sista tal 1989. Samtidigt säger han sig nu vara beredd att dela på makten, dock förutsatt att det sker på hans villkor. Han har också bett den ryske presidenten Vladimir Putin om hjälp med att slå ned upproret, men hittills har Kreml hållit sig avvaktande.

Osäkert hur erbjudandet tas emot

I detta kaos vill Ann Linde nu medla i tillsammans med OSSE:s ordförande tillika Albaniens premiär-, Europa- och utrikesminister Edi Rama.

– Det är osäkert om regeringen eller president Aleksandr Lukasjenko kommer ta emot oss. Lukasjenko har sagt att han inte är intresserad av utländsk medling, medan oppositionen har sagt att den är det, säger Ann Linde till TT.

LÄS ÄVEN: Ann Linde om katastrofintervjun: Kunde varit lite mer kvinnlig

Ifall den vitryska regimen avvisar erbjudandet kommer OSSE fortsätta stödja civilsamhället och oppositionen.

– Vi kommer försöka förmå Belarus att se hur läget ser ut, understryka att är man medlem i OSSE så måste man följa OSSE:s principer.