När vänsterextrema Expos styrelse får två nya tillskott är det kontroversiella Anne Ramberg, före detta generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, som tillträder som ordförande.

Ramberg är i dag bland annat ersättare för Sveriges ordinarie domare i Europadomstolen och styrelseordförande för Uppsala universitet.

Under de senaste åren har hon väckt uppmärksamhet för sina kontroversiella och kritiserade åsikter kring invandring och Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: Kontroversiella Anne Ramberg slutar som generalsekreterare för Advokatsamfundet

”Genom sitt arbete har hon visat ett stort engagemang för rättssäkerhet och mänskliga rättigheter”, hävdar Expo i ett pressmeddelande.

– Det är en ära att få möjlighet att leda stiftelsen Expos styrelsearbete. Expo spelar en avgörande roll som unik kunskapskälla och oberoende röst i samhällsdebatten, särskilt i dessa tider när ytterhögerns idéer normaliseras. Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet och kunskap i styrelsens arbete och ser fram emot att få vara med och fortsätta utveckla stiftelsens verksamhet framåt, säger Anne Ramberg.

LÄS ÄVEN: Anne Ramberg i blåsväder igen – uppmanar till lagbrott

Valet av Anne Ramberg påstås bredda och stärka Expos kompetens och nätverk.

– Vi är stolta och glada över att ha fått namnkunniga och kompetenta personer till vår styrelse. Med den här förstärkningen har vi en styrelse som är redo att fortsätta Expos utvecklingsarbete och stärka vår roll som den ledande expertorganisationen i frågor om rasism och högerextremism. Vi vill också tacka Kerstin Brunnberg för det ovärderliga arbete hon har gjort. Under sin tid som ordförande har hon varit en pålitlig, pådrivande och stöttande kraft som tagit Expo många steg framåt som organisation, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

LÄS ÄVEN: Anne Ramberg om den svåra uppväxten med oxfilé och gångavstånd till NK

”Demokratisk vakthållning”

Det andra nytillskottet i organisationens styrelse är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och författare samt ledamot i Svenska akademien och Kungliga vetenskapsakademin.

– Den antidemokratiska och våldsbejakande extremismen växer sig allt starkare i Sverige vilket Säpo påtalat flera gånger. Genom sina granskningar av dessa miljöer spelar Expo en mycket viktig roll och jag ser fram emot att genom mitt styrelseuppdrag få bidra till deras fortsatta demokratiska vakthållning, säger Åsa Wikforss.

LÄS ÄVEN: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia