För ett par dagar sen meddelade Sverigedemokraterna att man är redo att göra gemensam sak med det övriga konservativa blocket, Moderaterna och Kristdemokraterna, och fälla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). För att detta skulle vara möjligt blev Centerpartiets röster avgörande och på fredagen uppgav Annie Lööf att hon väljer att avvakta.

Strandhäll misstänks ha ljugit inför Konstitutionsutskottet om skälen till varför hon gav Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler sparken inför valrörelsen förra året.

LÄS ÄVEN: Sverigedemokraterna redo fälla Strandhäll med misstroendevotum

Sedermera anslöt sig även Liberalerna till partierna som avser rösta för misstroendeförklaringen, som kommer att ske den 28 maj.

– Just nu pågår en granskning i KU efter de mycket allvarliga saker som framkommit under förra året. Det är en granskning som är färdig om bara någon vecka. Hur Centerpartiet ställer sig kommer att diskuteras, säger Lööf.

Närmare bestämt vill Lööf diskutera fallet i partiets riksdagsgrupp innan man tar ett beslut. C-ledaren understryker samtidigt att det är viktigt att använda misstroendeförklaringen med försiktighet.

– Använder man det ska man verkligen ha på fötterna och allvarlig och saklig grund.