Annika Sörenstam utsattes för ett hårt näthat efter att ha tagit emot den prestigefyllda frihetsmedaljen från USA:s president Donald Trump. Nu uttalar sig golflegendaren för första gången efter de hätska påhoppen.

Det var den 7 januari som den i USA bosatta svenska golflegendaren tog emot emot medaljen ur presidentens hand – den högsta civila utmärkelse som går att få i USA. Hon fick den för sina insatser som ambassadör för golfen, en sport som Donald Trump själv har ett stort intresse för.

LÄS MER: Dagens Nyheters chefredaktör i hatattack mot Annika Sörenstam

En klick näthatare, där bland annat Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski utmärkte sig, ville förstöra glädjen för Sörenstam. Wolodarski skrev att golfaren borde skämmas för att hon tagit emot priset och skakat hand med USA:s president och uppmanade henne att kasta medaljen i soporna.

En annan svensk profil som hoppade på Sörenstam var den i vissa kretsar populäre TV-prataren Filip Hammar. Han ansåg att golfaren borde få sitt svenska pass indraget, ifrågasatte hennes moral och mentala hälsa samt uttryckte förvåning över att inte fler ”pissat” på henne.

Bakgrunden var händelsen på Capitol Hill dagen innan som Trumpfientliga krafter velat lägga skulden på presidenten för. Trots att samstämmiga fakta styrker motsatsen har man velat göra gällande att Trump uppmanat sina anhängare att storma kongressbyggnaden.

LÄS MER: Annika Sörenstam tilldelas frihetsmedalj av Donald Trump: ”Den mest förnäma utmärkelse jag någonsin har fått”

Sörenstam har fram till nu valt att inte bevärdiga näthatarnas påhopp med någon kommentar. På måndagen berörde hon dock händelsen under en intervju med NBC.

Sörenstam slog fast att hon inte ångrar att hon tog emot medaljen och påtalar att det var något hon skulle ha gjort redan i mars men inte kunde göra på grund av coronapanemin.

Hon förklarade vidare att mottagandet av medaljen i likhet med allt annat hon gör sker med målsättningen att ”öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen”.

Sörenstam klargjorde samtidigt, med adress till de näthatare som hoppat på henne, att hennes närvaro vid ceremonin och mottagandet av medaljen ur Trumps hand självfallet inte ska tolkas som att hon på något sätt stödjer det som hände i Kapitolium dagen innan.

Det är inte första gången som Sörenstam möter hat för att hon träffar den amerikanske presidenten. Negativa kommentarer fälldes även 2019 då hon fick träffa Trump i Vita Huset och spela en golfrunda med honom på hans golfanläggning.

Frihetsmedaljen instiftades av president Harry S. Truman 1945, då för att hedra personer som tjänstgjort under andra världskriget. 1963 utvidgade president John F. Kennedy utmärkelsens statuter så att den kan ges för andra typer av noterbara insatser, även sportsliga och kulturella sådana.