Under en pressträff på måndagen tog miljöminister Annika Strandhäll (S) upp oron för radioaktiva utsläpp ifall något inträffar på Ukrainas kärnkraftverk efter den ryska invasionen.

Enligt Strandhäll har många oroade hört av sig till regeringskansliet, många har också köpt jodtabletter. Ministern menade att allmänheten kan känna sig mycket lugn.

– De kommer inte ha någon effekt om det är en olycka i Ukraina, sa Strandhäll.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Annika Strandhäll betalade inte privatläkare för skönhetsbehandling

Med på pressträffen fanns också strålsäkerhetsmyndigheten SSM:s generaldirektör Nina Cromnier som pekade på att samtliga anläggningar ligger mellan 80 och 150 mil från Sverige. Enligt internationella principer behöver aktiva skyddsåtgärder vid en olycka vidtas inom ett avstånd på maximalt tio mil.

– Därmed är det inte aktuellt med någon av de här aktiva åtgärderna, varken utrymning, inomhusvistelse eller jodtabletter, i Sverige om det skulle ske ett utsläpp i Ukraina, säger Cromnier.

Säkrare konstruktion

I samband med Tjernobylolyckan 1986 slungades radioaktiva utsläpp långt upp i atmosfären och spreds lång väg. De kärnkraftverk som i dag är igång har en annan konstruktion och ska vara betydligt säkrare.

LÄS ÄVEN: Annika Strandhäll får bottenbetyg av väljarna

Kärnkraftverket Zaporizjzja, som är aktivt, och Tjernobyl står i dag under rysk kontroll. I Tjernobyl förvaras i dag använt kärnbränsle för avkylning. Det bedöms vara så pass gammalt och avklingat att om avkylningen försvinner så begränsas utsläppen till ett ”väldigt nära område”.

– Bombas bassänger så blir det självklart en allvarlig situation lokalt, men det ger inga utsläpp på de större avstånden, säger Cromnier.

Varnade med tv-serie

I maj 2019 använde Strandhäll tv-serien Chernobyl som ett exempel på varför kärnkraft inte bör användas, och missade att katastrofen berodde på att staten i dåvarande Sovjetunionen ljög och undanhöll sanningen.

Reaktioner

Strandhälls pressträff på måndagen fick blandade reaktioner på sociala medier: