Den anrika amerikanska affärstidningen The Wall Street Journal blir den senaste i en allt längre rad utländska medier som skriver om Sveriges förfall, från ett av världens mest säkra och fredfulla länder till Europas värsting och ett avskräckande exempel.

How Peaceful Sweden Became Europe’s Gun-Murder Capital är rubriken på The Wall Street Journals artikel, och underrubriken Scandinavia’s answer to Pablo Escobar orchestrates much of the growing violence from Turkey där man syftar på gängledaren Rawa Majid, mest känd som ”Kurdiske räven”.

LÄS ÄVEN: Brittisk tidning: ”Sverige gravplats för mångkulturalismen”

Sveriges mordfrekvens beskrivs som extraordinär i en europeisk kontext där antalet vapenmord i Stockholm i fjol var ungefär 30 gånger högre per capita än Londons.

Tidningen konstaterar att gärningsmännen blir allt yngre och tar till allt våldsammare taktiker som att använda handgranater och placera ut bomber.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: ’Ett land som begår självmord’

Vidare förklarar man Sverigedemokraternas framgångar i det senaste valet med att skottlossningarna i huvudsak sker bland invandrare.

Tappat kontrollen

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet med expertis inom organiserad brottslighet, säger till tidningen att problemet beror på dålig integration och att det har förvärrats av år av otillräcklig respons från myndigheter, polis och politiker.

Från regeringen medger man att man tappat kontrollen.

– Jämfört internationellt har vi haft en mycket slappare strafflagstiftning. Och vi har nu tappat kontrollen över situationen, säger Daniel Bergström, rådgivare till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

LÄS ÄVEN: Tysk media: Sverige farligaste landet i Europa