pub brittisk

Genrebilder. Foto: Faksimil Flickr/PIxabay

Utrikes

Ansiktsskanning kan krävas för vaccinpass

Publicerad 3/31/2021
Annons

För att kunna få tillträde till pubar, konserter, sportevenemang och andra offentliga tillställningar har den brittiska regeringen planer på att införa så kallade vaccinpass. Och för att få ett sådant kan ansiktsskanning bli ett krav.

I förra veckan uppgav den brittiske premiärministern Boris Johnson att han och regeringen börjar luta åt att vaccinpass kommer att krävas för att få tillträde till pubar och liknande. Man har också indikerat att det kan bli upp till ägaren av respektive ställe att avgöra ifall man vill neka någon tillträde som inte vaccinerat sig.

Platser som endast släpper in personer med ett certifikat väntas kunna bli undantagna från regler om social distansering. Certifikat väntas också ges till de som nyligen har fått negativa testresultat och de som kan bevisa att de utvecklat immunitet genom ett antikroppstest.

Från många pubar har man dock uttryckt missnöje med de föreslagna reglerna om certifikat med hänvisning till den administrativa bördan liksom risken för bedrägeri och diskriminering.

Smidigare process med ansiktsskanning

Teknikfirmor finansierade av statliga pengar jobbar nu med att ta fram mjukvara för att människor ska kunna skannas då de går in på lokaler och arenor. Flera företag har tagit fram egna lösningar varav ett med ansiktsskanning som anses vara mycket enklare än en utdragen process med varje person för att kontrollera dennes information vid inpassering.

Samtidigt uppges regeringen i dagsläget ha fullt fokus på vaccineringarna: Vaccinpass ses som en komplicerad fråga som om de kommer att införas kommer dröja.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons