➤ Donald Trump aviserade i somras att han sänker det antal asylmigranter som USA tar emot, från Obamas 110 000 till 45 000 per år. Men den verkliga siffran har sjunkit betydligt kraftigare än beräknat.

Under oktober och november 2016, då Barack Obama var president, tog USA emot drygt 18 000 asylmigranter. Under samma två månader 2017, under Donald Trump, har USA släppt in drygt 3 000, vilket motsvarar 18 000 per år och färre än hälften av det antal som Trump satt som tak.

Andelen muslimska asylmigranter av det totala antal som USA tar emot har sjunkit från 40 procent under Obama till 10 procent under Trump. Det inreseförbud som Trump utfärdat och som Högsta domstolen nu helt godkänt kan sannolikt leda till att den siffran minskar ytterligare.

LÄS MER: Avgörande juridisk seger i HD för Donald Trumps inreseförbud

En av Trumps talespersoner understryker att Trumps migrationspolitik har som grundläggande krav att den inte får äventyra amerikaners trygghet och säkerhet och att USA främst ska satsa på att hjälpa flyktingar på plats i närområdet.

Federation for American Immigration Reform hyllar Trumps migrationspolitik. Organisationen påpekar att det finns många s.k. ”failed states” runt om i världen och att massmigration inte är lösningen på det problemet.