På tisdagen gick polisen i Örebro län ut på sin Facebooksida och varnade allmänheten efter att personrånen ökat i omfattning i länet. Samtidigt gick man ut med en specifik varning för Kumla där man uppmanar äldre att vara extra vaksamma.

”Den senaste tiden har antalet personrån tyvärr ökat kraftigt i Örebro”, skriver polisen.

Rånen i staden utförs mestadels i de centrala delarna på onsdagar, torsdagar och fredagar mellan kl 20 och 23. Gärningsmännen beskrivs som i åldrarna 18-25 och agerar ofta i grupp. Man är bland annat ute efter klockor, smycken, mobiltelefoner AirPods och märkeskläder.

Medan man kartlägger gärningsmän och tillvägagångssätt kommer man att vara mer synliga i de drabbade områdena.

Nykter, sällskap och märkt

Man uppmanar folk som är ute i staden på kvällen att gärna ta sällskap med någon, hålla sig nykter, installera appar som gör det möjligt att spåra en stulen mobiltelefon samt märka sina kläder och ägodelar.

Polisen uppmuntrar också personer som sett eller hört något att höra av sig till dem.

Äldre utsatta i Kumla

På onsdagen gick polisen i Örebro län ut med en ny varning, denna gång riktad till äldre i Kumla efter en våg av rån under senaste tiden.

”Vi vill uppmana äldre personer att vara lite extra vaksamma på sin omgivning och gärna ha med sig sällskap”, skriver man.

På onsdagskvällen rapporteras att en nästan 100-årig dam blivit avsliten sina guldsmycken på ett äldreboende i Skebäck utanför Örebro där gärningsmannen hoppade in genom fönstret.