Eskilstuna är hårt drabbat av skjutningar, ofta i anslutning till skolor. Nu inför kommunen en “säkerhetsapp” som ska varna elever och personal när kulorna börjar vina. Eleverna ska även drillas i så kallad “inrymmning”, det vill säga att gömma sig på skolan från våldsverkare.
I oktober förra året sköts det vid en förskola i Fröslunda. I början av maj sköts det i närheten av Slottsskolan på Östermalm och ett par veckor senare gangsteravrättades en 25-åring inför ett flertal vittnen cirka hundra meter från Stålforsskolan. Polisen hittade femton tomhylsor på marken vid dödsskjutningen. Mannen som sköts ihjäl var känd av polisen sedan tidigare.
I och med att vapenvåldet alltmer blir en del av vardagen för Eskilstunas skolelever har kommunen intensifierat sitt förebyggande arbete. Som en del av detta ska en så kallad “säkerhetsapp” installeras på personalens telefoner vid samtliga kommunala grundskolor och gymnasier, skriver SVT.
LÄS ÄVEN: Man ihjälskjuten i Eskilstuna – tredje skjutningen på tre dygn
Elever ska drillas i “inrymning”
– Vi har haft en jätteturbulent tid med skjutningarna. I det här läget har vi gått in i en period där vi tittat mycket på säkerheten för att skapa trygghet och känna att vi är förberedda om det skulle hända någonting kring en skola, säger Edholm, områdeschef och utvecklingschef på Eskilstuna kommun.
Eleverna ska även drillas i “inrymning”. En inrymning innebär att elever och personal låser in sig i skolans lokaler och gömmer sig till dess faran är över. Kommunen utför nu en upphandling med företag som till hösten ska besöka skolorna för att anordna inrymningsövningar.
LÄS ÄVEN: SSU-polisen: ”Vi måste lyssna på de kriminella”
Vittnar om konstant rädsla
Var tionde skjutning i år har skett i Eskilstuna, hittils 15 stycken av total cirka 150. Edholm tror därför att både appen och inrymningsövningarna är något som kommer att välkomnas på skolorna.
– Vi vet att att det finns föräldrar och elever som känner sig rädda både på och utanför skolan, säger hon till SR.
Appen larmar om våld och hot
När appen larmar visas en karta där det omedelbara riskområdet pekas ut. På en snabbmeny kan även olika händelser rapporteras, exempelvis; “Pågående våld i receptionen, stanna där ni är!”, “Det finns en hotbild, var försiktig med vem du släpper in!”, “Våldsam person befinner sig i byggnaden, tag skydd!”.
Appen innehåller dessutom en chat-funktion där personalen kan kommunicera med varandra om vad som hänt och vad som behöver göras.
SVT har intervjuat några skolelever på Rinmangymnasiet. De vittnar om konstant rädsla och hur effekterna av skjutningarna begränsar deras vardag.
– Säger man hej på fel sätt är man rädd för att bli skjuten. Det har blivit en vana att man är rädd, säger Wissam Abdulnour.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.