Samhällsnytts avslöjande om Arbetarens fusk med presstöd får ett rättsligt efterspel. Chefredaktören Toivo Jokkala vägrar samtidigt att ge några kommentarer om ärendet. ”Vi betraktar Samhällsnytt som en rasistisk hetssajt”

En privat person har hört av sig till Samhällsnytt och meddelat att denne polisanmält tidningen Arbetaren efter vår granskning av deras ekonomi. I vår granskning kom vi fram till att tidningen svindlat staten på hundratusentals skattekronor genom att uppge en för hög upplaga i sina ansökningar om presstöd. I en kommentar till oss bedömde en åklagare då att agerandet kan vara brottsligt – och nu ser Arbetarens agerande ut att få ett rättsligt efterspel.

LÄS MER: Granskning – Tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd

Samhällsnytt har varit i telefonkontakt med Stefan Bernström, en samordnare inom Stockholmspolisen, som har tagit emot anmälan. Bernström bekräftar att den gäller tidningen Arbetaren. Samordnaren bedömde dock att förundersökningen i ärendet bör ledas av en åklagare och lämnade över anmälan till Cityåklagarkammaren i Stockholm den 21 mars.

Enligt registrator på Cityåklagarkammaren lämnades ärendet vidare till Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

När Samhällsnytt når Helena Grünwald, vicechefsåklagare på 2:a ekobrottskammaren i Stockholm, på telefon bekräftar hon att ärendet ligger på kammaren och just har lottats ut på en konkret åklagare – i det här fallet kammaråklagaren Carl Asterius.

Varför lämnades ärendet över till er från Cityåklagarkammaren?

– Det kan vara så att ärendet faller inom vår brottskatalog.

Carl Asterius säger till Samhällsnytt via telefon att han just har fått ärendet på sitt bord och inte hunnit titta på det än:

– I nuläget har jag tyvärr ingen som helst möjlighet att svara på frågor kring ärendet i sig. Jag räknar att inom några få dagar bör jag ha tittat på ärendet och gjort en första bedömning om hur vi går vidare.

Samhällsnytt försökte även att ta kontakt med Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala för att i enlighet med de pressetiska reglerna låta honom kommentera våra uppgifter. När vi når honom på telefon säger han dock följande:

– Så här är det… Vi pratade om hur vi skulle förhålla oss sist du ringde och vi har fattat ett policybeslut att inte svara på några frågor från Samhällsnytt. Vi betraktar den som en rasistisk hetssajt. Det gäller alldeles oavsett vad du frågar.

LÄS MER: Chefredaktören Toivo Jokkala svarar på Samhällsnytts frågor – ”Vad tror du ditt jävla praktas???”

Med det sista ”samtalet” menar chefredaktören ett telefonsamtal där han ringde tillbaka till Samhällsnytt och skrikande i flera minuter utsatte reportern för okvädningsord. I enlighet med våra rutiner spelades samtalet in och kan lyssnas på nedan:

Samhällsnytt avsåg att bringa klarhet i frågan huruvida chefredaktören sa ”ditt jävla proktos” eller ”ditt jävla prakt-as” vid samtalet denna gång. Dessvärre avbröt Jokkala vår intervju och la på luren efter att han informerat oss om tidningens ”policybeslut”.