Mette Fredriksen, Danmarks statsminister
Montage: Pixabay/Facebook / Foto: News Oresund

Utrikes

Arbetsgivare ges rätt att sparka ovaccinerade

Publicerad 11/29/2021
Annons

Folketinget i Danmark har snabbehandlat och godkänt en ny lag som ger arbetsgivare rätt att avskeda anställda som inte kan eller vill visa upp giltigt coronapass. Beslutet fattades i torsdags med stor politisk majoritet. Lagen uppges vara tänkt att skapa större trygghet på arbetsplatsen.

Regeringens säger sig vilja ”göra det möjligt för företag att minska risken för spridning av coronasmitta bland anställda och förlust av omsättning”.

Företag kommer även ha möjlighet att kräva att anställda testas för corona och uppge testresultatet. Lagen innebär att en anställd som inte följer kravet från sin arbetsgivare kommer att kunna få ”arbetsrättsliga sanktioner”. Enligt Berlingske innebär detta att den som inte kan eller vill uppvisa coronapass kan få sparken.

LÄS ÄVEN: Massiv demonstration mot vaccinpass i Göteborg

Sätter hård press på ovaccinerade

Giltigt pass kan erhållas genom att antingen vaccineras mot covid-19 eller genomgå ett test. Negativa testresultat kommer från och med måndag inte att gälla under lika lång tid som tidigare. Ett negativt testresultat från ett PCR-test blir giltigt i 72 timmar. Förut var det i 96 timmar. Giltighetstiden för snabbtest kortas från 72 timmar till 48 timmar.

Lagen trädde i kraft fredagen den 26 november och ska gälla så länge som covid-19 klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1071Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons