➤ Priset har delats ut årligen sedan 2005 till en person bosatt i Sverige ”som verkat i Martin Luther Kings anda”.

Nyligen tilldelades organisationen Ung i Sverige, som organiserar de ”ensamkommande” afghanernas protester, Anita D’Orazio-priset av Vänsterpartiet och dess ungdomsförbund Ung vänster. Nu får talespersonen Fatima Khawari ett eget pris.

Bakom Martin Luther-priset står Sveriges Kristna Råd, Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen och påstås vara verifierat och godkänt av Martin Luther Kings efterlevande.

Motiveringen lyder:

Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda.

– Jag känner mig stolt och får väldigt stor styrka av det här priset för att fortsätta kämpa för allas lika värde, säger Khawari.

2016 gick priset till Malena Ernman.