”Pengar luktar inte”, heter ett gammalt ordspråk. Ett annat lyder ”alla vill till himlen men ingen vill dö”. Vänsterrapparen Jason Diakité, bättre känd under sitt artistnamn Timbuktu, anser att han äger det sistnämnda talesättet och vill nu ha över en miljon kronor av Sverigedemokraterna för att de använt denna maxim som slogan på en valaffisch.

Timbuktu-låten med den från allmän folklore lånade titeln och textraden är en av de få som artisten spelat in som nått ut utanför de kulturvänsterkretsar där han har sin lyssnarbas. Låten har till och med plockats upp och omarbetats av dansbandet Wizex för att bli mer lyssningsvänlig för en bredare publik.

I valet var de stora bristerna i den svenska vården till följd av nedskärningar en av Sverigedemokraternas profilfrågor. På en valaffisch parafraserade partiet den gamla aforismen när man skrev ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”.

Jason Diakite har vid flera tillfällen fått kritik för att använda sin plattform som artist för att hota och hetsa mot Sverigedemokraterna. I samband med EU-valet 2009 spelade han in en låt där han anklagade SD för att vilja bygga gaskamrar och begå massmord. I en senare låt uppmanade han till misshandel av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Diakite avskyr Sverigedemokraterna men tar gärna emot partiets pengar. Det är i varje fall slutsatsen man kan dra av att artisten nu stämmer partiet i Patent- och marknadsdomstolen på en och en kvarts miljon kronor för upphovsrättsligt intrång.

I skrivelsen som lämnades in på torsdagen och som artisten skickat ut kopior på till media uppger han att han anser sig äga talesättet ”alla vill till himlen men ingen vill dö”. Diakite har även till medierna skickat ut kopior på den mejlväxling han haft med SD i ärendet.

Samma strof har dock använts i en rad andra sammanhang och även i musiktexter långt innan Timbuktu spelade in sin låt, bland annat av svensktoppsartisten Ewa Roos och på engelska av countryvärldsstjärnam Loretta Lynn och blueslegenden Albert King.

Sverigedemokraterna vill i detta skede inte kommentera stämningsansökan. Man bekräftar från partiet bara att man tagit del av den.

Diakite kritiseras nu dels för att göra anspråk på något som är allmän egendom och dels för dubbelmoral visavi Sverigedemokraterna.

Artisten har tidigare närgranskats av den grävande bloggaren Rebecca Uvell som bland annat kunde konstatera att det råder en påtaglig diskrepans mellan å ena sidan Diakites vänsterretorik och budskapet i den aktuella låtens text och å andra sidan hans egen avancerade skatteplanering.