I förra veckan dömde Borås tingsrätt en äldre kvinna för hets mot folkgrupp efter att hon på Facebook misstänks ha kommenterat islamfientligt. Trots brist på konkreta bevis att kvinnan själv författat inlägget döms hon. Orsaken är att inlägget och andra texter är språkligt lika. Åklagaren byttes ut under ärendet efter klagomål om jäv.

Det var i februari år 2017 som den 82-åriga kvinnan från Borås ska ha kommenterat ett inlägg i Facebookgruppen ”Stoppa maktmissbruket”. Inlägget rörde en protestlista för att stoppa den islamiska slaktmetoden halal och dess hantering av djur. Inlägget beskrev religionen islam som vidrig och djurplågeri.

LÄS MER: Åklagarmyndigheten vill åtala för hets mot folkgrupp – även om den enskilde åklagaren inte tror på fällande dom

Den religiösa slaktmetoden halal innebär att slaktaren måste vara muslim. När slaktmomentet är igång måste slaktaren vända djuret mot Mecka, säga att slakten sker i Guds namn och skära av halspulsådern under struphuvudet med kniv.

 

Kommentaren
I kommentarsfältet till halal-inlägget delades en ilska mot slaktmetoden och djurplågeri av läsarna. Enligt förundersökningen hade inlägget fått omkring 95 reaktioner, 31 delningar och 32 kommentarer när kvinnan därefter kommenterade enligt nedanstående bild.


LÄS ÄVEN: 71-årige Denny kallade islam för ”fascistisk ideologi” – åtalas för hets mot folkgrupp

Anmälan
En anonym anmälan om hatbrott upprättades mot kvinnans kommentar. Anmälaren menar att kvinnan har uttryckt sig på ett hotande och ett nedsättande sätt om en folkgrupp med anspelning på hudfärg, nationellt, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning som fått spridning och varit uppsåtligt.

SD-hatande åklagare
Kammaråklagare Martin K Svensson vid åklagarmyndigheten i Borås inledde en förundersökning och ett åtal väcktes mot kvinnan. Därefter inkom det klagomål gällande Svenssons objektivitet i ärendet om invandringskritiska frågor. Det är inte första gången Svenssons objektivitet ifrågasätts.

Redan år 2016 skrev BT att åklagaren under ett pågående ärende gällande en sverigedemokratisk politiker anmäldes för jäv. Anledningen var Svenssons kritiska kommentarer om Sverigedemokraterna i sociala medier. Vid valrörelsen år 2014 skrev Svensson följande på Twitter.

”Den här kvällen kommer sluta i moll. Jävla SD och alla kretiner som röstar på ett rasistiskt parti. Gissar på 12-13 %. Rövpiss.”
”Att SD är vågmästare får mig att kaskadkräkas.”
”Fruktansvärd debatt i Agenda i detta nu. Fruktansvärd. SD är ett horribelt parti. På alla sätt.#agenda”

LÄS ÄVEN: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Åklagare: ”Inför en begränsad publik”
Redan 2016 ansåg Svensson att hans privata åsikter inte påverkar hans yrke. Han förklarar att det är godtagbart att uttrycka att SD-väljare är kretiner – mycket obegåvade dumhuvuden inför begränsad publik och i ett personligt upprört tillstånd. Därefter har åklagaren låst sitt konto.

– Nej, absolut inte. Sedan har jag uttryckt mig färgstarkt, inte som jag skulle uttrycka mig i rätten. Tagna ur sitt sammanhang och så här i efterhand kan jag känna att jag hade kunnat uttrycka mig mer modifierat i tweetsen. Men det skedde inför en begränsad publik och i ett personligt upprört tillstånd. Jag står absolut för att jag tycker att det är skandalöst att SD fick så många procent, jag var allvarligt bekymrad över valutgången, förklarade Svensson för BT.

LÄS ÄVEN: Kammaråklagaren Bergström går under jord efter avslöjanden om politisk aktivism

Fler ärenden
För ett år sedan rapporterades det i SVT om ytterligare ett ärende där Svensson väckt åtal mot en invandringskritisk kommentar på Facebook. En kvinna i 70-årsåldern från Borås åtalades för hets mot folkgrupp sedan hon hade kommenterat ett inlägg på Sverigedemokraternas Facebooksida.

Enligt stämningsansökan som lämnades in till Borås tingsrätt menar Svensson att kvinnan har: ”uttalat sig nedsättande om invandrare med syftning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung och/eller trosbekännelse”.

Byter åklagare
Under ärendet mot den 82-åriga kvinnan valde åklagarmyndigheten att i sista stund byta ut Svensson. Det var först efter att klagomål inkommit om att Svensson inte är objektiv.

LÄS ÄVEN: Åtalade Sverigedemokrat för hets mot folkgrupp – är jävig

Domen
I torsdags presenterade Borås tingsrätt en fällande dom mot kvinnan. Hon döms för hets mot folkgrupp och påföljden blir 80 dagsböter på 100 kr. Tingsrätten motiverar domen i sin helhet med att kvinnans inlägg ger uttryck för att personer av muslimsk trosuppfattning borde ”halalslaktas”.

Inlägget kan inte uppfattas på annat sätt än kränkande. Vidare bjuder hennes uttalande inte in till en saklig diskussion och det är inte heller del i en politisk debatt, utan uttrycker just sådan missaktning mot personer med muslimsk trosuppfattning som bestämmelsen om hets mot folkgrupp avser att träffa. Inlägget uttrycker således straffbar missaktning mot personer med muslimsk trosuppfattning.

LÄS ÄVEN: Hovrätt ändrar friande HMF-dom – dömer kvinna till tre månaders fängelse för hets mot muslimer

Bevisbrist
Trots att kvinnan uppgivit i polisförhör att hennes surfplatta har funnits i en offentlig miljö och använts av flera personer i hemmet, i bilen och på sjukhuset väljer tingsrätten att döma henne som skyldig till hatbrott. Under polisförhör förklarar kvinnan att hon inte använder sådana ord för att uttrycka sig. Tingsrätten beskriver i domen kvinnans förklaring som väl konspiratoriskt och inte särskilt troligt.

LÄS ÄVEN: Skrev att svenskar inte gruppvåldtar – dömdes för hets efter anmälan från ”Näthatsgranskaren”

Det motiverar tingsrätten genom att hänvisa till kvinnans språkligt lika texter i profilinformation på Facebook. Detta anser tingsrätten talar för att det är samma person som har publicerat uppgifterna. Genom att granska kvinnans aktivitet på Facebook fastställer alltså tingsrätten att det är samma person som författat alla inlägg.

LÄS ÄVEN: Nytt åsiktsåtal: kvinna åtalas för hets mot folkgrupp – vill slänga ut kriminella utlänningar

Expo utbildar rättsväsendet om invandringskritiker
Under helgen rapporterade Samhällsnytt att den vänsterorienterade stiftelsen Expo lanserar en skräddarsydd utbildning för landets utredare, åklagare och domare.

Utbildningen ska enligt stiftelsen förenkla utredningsarbete om ”högerextremism” på internet. Genom ett statligt bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tillhandahålls utbildningen gratis.

LÄS ÄVEN: Expo ska utbilda rättsväsendet om ”högerextremism på nätet”

Rättsväsendet kommer att få en översikt av den ”högerextrema miljö” och dess ”högerextrema brottslighet” som växer på internet, främst sociala medier genom olika uttalanden. Deltagarna ska lära sig mer om vilka som begår brotten, olika termer, symboler samt de olika taktiker som ”högerextrema” har utvecklat med den ökade lagföringen av hat ute på internet.