En IS-terrorist var en av fyra män som under onsdagen dömdes till fängelse för delaktighet i korankravallerna i Örebro. Målet är det fjärde åtalet som gäller kravallerna i Sveaparken under påskhelgen i år.

De fyra männen döms till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Tre av dem döms även för försök till våld mot tjänsteman. Samtliga dömda är invandrare från muslimska länder.

LÄS ÄVEN: HÄR är BARNEN som slipper fängelse för Örebrokravallerna

IS-terrorist

En av de dömda är 43-årige Mohamed Taha Ibrahim. 43-åringen är enligt ett avrapporterings-pm från polisen ”en bekräftad återvändare från konflikten i Syrien under 2010-talet”.

På bilder från oroligheterna syns Mohamed Taha Ibrahim tända eld på en polisbuss och kasta sten på polisen.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Taha Ibrahim kommer ursprungligen från Egypten, men har numera svenskt medborgarskap. Han döms till sex års fängelse för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

”Jag försvarade min religion”

De övriga tre som döms för grovt blåljussabotage är 27-årige Wafa Dahnan, medborgare i Syrien, 34-årige Barzan Shahab, medborgare i Irak, och 38-årige Mohamed Suleyman Ali, medborgare i Somalia.

Trion kastade sten och tände eld på polisfordon under kravallerna. Dahnan och Suleyman Ali döms till fem års fängelse vardera, medan Shahab döms till sex år.

– Jag försvarade min religion, säger Suleyman Ali i polisförhör.

I juni i år dömdes två flyktingar från Syrien till fängelse och livstids utvisning för sin delaktighet i korankravallerna i Örebro.

LÄS ÄVEN: HEJ DÅ, Ali och Hussain! – Utvisas på LIVSTID för korankravaller

Utvisningsdelen av domen revs senare upp av hovrätten. Denna gång döms ingen av de åtalade till utvisning.

Wafa Dahnan. Foto: Polisen
Barzan Shahab. Foto: Polisen
Mohamed Suleyman Ali. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Muslimerna brände upp polisbilar: ”Poliserna flydde som fegisar – Allahu akbar”