Den 31-åriga kvinna som återvänt till Sverige med sina tre barn efter att ha levt i Islamiska statens så kallade kalifats huvudstad Raqqa ska ha haft en central roll i terrorsektens administration och propaganda och medverkade till att rekrytera nya kvinnor till kalifatet.

Den 31-åriga kvinnan med utomvästlig bakgrund kom tillbaka till Sverige i förra veckan och greps då på Arlanda flygplats och häktades ett par dagar senare för grov egenmäktighet med barn.

2010 ingick kvinnan ”muslimskt äktenskap” med en man som hon träffat via Facebook. Två år senare födde hon en son. Men bara några månader efter det sprack förhållandet och paret flyttade isär. I samband med att hon radikaliserades och lämnade Sverige 2014 för att ansluta sig till terrorgruppen i Syrien sa hon till fadern att han aldrig skulle få träffa sonen igen.

Utvisades till Sverige

I Raqqa gifte hon sig med en IS-jihadist och fick ytterligare två barn. 2015 tilldömdes fadern ensam vårdnad om sonen sedan han polisanmält mamman och hon efterlysts internationellt. Men det är först nu fem år senare som han kan få träffa sonen igen sedan kvinnan återvänt till Sverige.

Efter kalifatets fall hamnade hon i de kurdkontrollerade fånglägren al-Hol och Camp Roj i norra Syrien. Efter ett år lyckades hon rymma med sin barn till Turkiet där hon greps och utvisades till Sverige.

LÄS ÄVEN: Misstänkt kvinnlig IS-terrorist häktad

31-åringen är nu en av tre kvinnor med svenskt medborgarskap som delgivits misstanke om krigsbrott.

– Jag kan bekräfta att hon har delgivits misstanke om krigsförbrytelse, säger kammaråklagare Reena Devgun till Helsingborgs Dagblad.

”En farlig kvinna”

Förundersökningen mot kvinnan ska ha pågått under en tid och inte initierats av hennes återvändande. Exakt vad det är hon misstänks för vill man inte gå in på, men det ska röra sig om gärningar under hennes år i Raqqa.

Enligt Shiyar Ali, det kurdiska självstyret PYD:s representant i Sverige, spelade kvinnan en central roll i terrorsektens administration och propaganda och medverkade till att via sociala medier rekrytera nya kvinnor till kalifatet.

– Det här är en farlig kvinna. Hon har varit en del av IS propagandamaskin och har försökt värva kvinnor från hela världen, har han sagt till Sydsvenskan.

Försvarade slaveri

I Facebook-konversationer med personer i Sverige försvarade kvinnan att IS gjorde bland annat yazidiska kvinnor och barn till slavar.

”Vi kan inte ha problem med något som Allah har gjort halal. Vad exakt är ditt problem med slaveri?” skrev hon till en kontakt i Sverige.