Abu Raad Abdel-Nasser El Nadi

T.v. Imam Abu Raad. T.h. Imam Abdel-Nasser El Nadi. Faksimil Facebook

Inrikes

Återvändande IS-terrorister fick jobb i skattefinansierad skola

Publicerad 6/19/2019
Annons

Den muslimska friskolan Vetenskapsskolan i det invandrardominerade ’utsatta området’ Angered i Göteborg har anställt minst fyra återvändare från den Islamiska terrorstaten. Ytterligare sju personer ur personalen uppges ha kopplingar till islamism. Men Vetenskapsskolan avfärdar kritiken och menar att alla ställer upp på skolans värdegrund. Däremot kan de inte svara på och ser det inte som relevant vad personerna tidigare haft för inställning.

Den 15 maj i år omhändertogs imamen och Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser El Nadi av Säkerhetspolisen med anledning av att han uppges utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Den skola som han fram till dess ansvarade över har sedan år 2013 mottagit 223,7 miljoner skattekronor i form av skolpeng, rapporterar Doku.

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola bytte ut ”Ida” mot ”Allah” i Idas sommarvisa


Vetenskapsskolans vd, Abdel-Nasser El Nadi som numera har omhändertagits av Säpo.

Nu visar det sig att skolan, som på pappret påstår sig vara konfessionsfri, har anställt minst fyra så kallade ’återvändare’ från den Islamiska terrorstaten. Det framgår även att ytterligare sju personer som arbetar vid skolan ska ha kopplingar till islamism.

IS-’resenärerna’
Bland de personer som befunnit sig hos IS finns en 33-årig kvinna som reste tillsammans med sina barn till Syrien år 2013. Kvinnans make, Hassan Al-Mandlawi, uppges ha varit ett befäl i IS. Han dömdes till livstids fängelse för terrorbrott efter att videoklipp påträffats där han skär halsen av två män. Detta ska ha skett samtidigt som den övriga familjen befann sig i området. Kvinnan återvände sedan till Sverige där hon fick arbete vid Vetenskapsskolan.

Ytterligare en kvinna i 60-årsåldern som tidigare har arbetat vid en kommunal förskola i Göteborg har flera kopplingar till IS. Kvinnans son, Kamal Badri, reste till Syrien för att strida med en islamistisk grupp som sedan kom att bli en del av IS. Även hennes dotter uppges ha gift sig med en IS-terrorist. Den 60-åriga kvinnan reste också själv tillsammans med dottern till Syrien för att leva i kalifatet. Därefter har kvinnan återvänt till Sverige och börjat arbeta hos Vetenskapsskolan.

LÄS ÄVEN: Islamistkopplad förskola utreds för islamisk undervisning

En 32-årig man som reste till Syrien för att delta i det heliga jihad-kriget för IS återvände sedan och tillhör också de som fått anställning på Vetenskapsskolan. Enligt egen förklaring har han bara transporterat förnödenheter till krigets offer. Mannen är tidigare känd som islamistisk föreläsare och poet som bland annat kommenterade IS intåg i den irakiska staden Mosul med följande ord.

”Det är ett maktskifte på gång för det här är nya tider, våra lejon har vaknat och plockar vinst i sina strider … Huvuden kommer att rulla som inte förtjänar några axlar. Systemen kommer splittras enkelt som att krossa en flaska.”

Skolan har även avlönat en 29-årig man som uppger att han befunnit sig i Syrien mellan år 2012 och 2014 för delta i humanitärt arbete.

Vetenskapsskolan tillbakavisar kritiken
Enligt Sven-Erik Berg, skolchef vid Vetenskapsskolan har man kontrollerat all skolpersonal i belastningsregistret. Han poängterar att skolan har en tydlig värdegrund som alla anställda ställer upp på.

Vidare uppger skolchefen att man frågat ut en av IS-resenärerna som säger sig ta avstånd från organisationen. Men vad personens inställning var i samband med resan, det kan inte skolan svara på.

– Vi har en väldigt tydlig värdegrund. Om man inte kan ställa upp på den i praktiken kan man inte jobba på vår skola, säger Berg.


Elever vid Vetenskapsskolan. Fakismil Facebook

Islamist fick arbeta som lärare
Tidigare har skolan även haft en 27-årig islamist verksam som elevassistent och lärare. Mannen som är ingift i den numera av Säpo omhändertagna och omskrivna imamen Abu Raads familj har spridit budskap med islamism och antisemitism i sociala medier.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat Abu Raad som är farbror till den tidigare SSU-toppen och S-politikern Omar Al-Ganas. När Samhällsnytt nätgranskar Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser El Nadi visar det sig att han är god vän med imamen Abu Raad.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

Vidare beskrivs Abu Raad vara den våldsbejakande islamismens ledare i Sverige. Han har bland annat hyllat IS erövring av norra Irak och försökt samla ihop pengar till terrorister.

Den 27-årige mannen ska också ha varit engagerad inom extremistiska kretsar. Bland annat kopplas han till organisationen Die Wahre Religion som är förbjuden i Tyskland på grund av anklagelser om rekrytering av människor till illegala aktiviteter.

Vetenskapsskolan utreds
I maj meddelade Skolinspektionen att man utreder Vetenskapsskolan och ägarens lämplighet att bedriva skattefinansierad utbildning. Men det är inte första gången som myndigheten utreder den muslimska skolan. År 2017 kom man fram till att skolan inte följde uppdraget att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män.

LÄS ÄVEN: Skolor anmälda till Skolinspektionen – koranläsning och bön på lektionstid

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons