Detta är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

INSÄNDARE • Nyligen varnade arméchef Jonny Lindfors för att den svenska armén saknar vapen. Detta på grund av vår försvarshjälp till Ukraina, något som påverkar Sveriges försvarsförmåga.

Sverige har upprepade gånger skänkt militär utrustning, bland annat vapen och stridsvagnar, till Ukraina. Det är även många av våra försvarsanställda som arbetar med att utbilda ukrainska militärer.

Högröstade krav hörs ändå på att vi ska ge ännu mer. Mindre högt pratar man om hur detta påverkar vårt lands krigsberedskap i ett läge när invasionshotet påstås vara större än någonsin.

Ukraina retirerar medan Sverige står utan vapen

Förmågan att försvara Sverige är nedsatt, säger arméchef Jonny Lindfors. Men inte heller han vill ta i frågan om hur det bistånd vi ger till Ukraina sker på vår egen säkerhets bekostnad.

Senaste nytt är att Ukraina överger Avdijivka. Anledningen sägs bland annat vara ”brist på ammunition”. Krigskommentatorn Joakim Paasikivi erkände att förlusten av Avdijivka är ett rejält bakslag för Ukraina och en stor seger för Ryssland.

Det är en öppning för ett ryskt genombrott. Staden har varit en av de starkaste fästningarna för den ukrainska armén i Donbass och har också stor strategisk betydelse.

Till de som hävdar att vi i Sverige med vårt stöd till Ukraina stärker vårt eget försvar och vår egen säkerhet blir svaret när de ukrainska styrkorna retirerar: Tack vare detta ”bidrag” är Sverige mer sårbart och försvarslöst än om vi behållit vår militära utrustning.

Inte ett bidrag, utan ett slöseri

Ett bidrag till beredskap för svenska folket är att med ökade anslag stärka vår försvarsförmåga, inte att skänka bort militära resurser och blunda och hoppas på att de ska göra nytta, bli besviken när förhoppningen kommer på skam och sedan upprepa proceduren igen.

Beredskap för Sverige är att vi har en armé som är beredd och har förmåga att försvara oss om vi blir invaderade. Nu lämnar den svenskutrustade ukrainska militären strategiska platser på vår bekostnad och det finns inga tecken på att det ska gå bättre framöver.

Detta medan vi sitter här med insikten att vi gett bort delar av vår beväpning och inte kan försvara oss själva i händelse av krig. Det är inte ett bidrag, det är ett slöseri.

Erik Granström