Linköpings tingsrätt dömer en irakisk kvinna anställd som undersköterska på ett demensboende för tre fall av ofredande. Detta efter att hon vid upprepade tillfällen försökt kväva en sängliggande dement 88-årig svensk kvinna med en kudde och utsatt henne för annan fysiskt kränkande behandling. Rätten anser att böter är en tillräcklig påföljd.

26-åriga Atta Yousef Selmo Al-Bazi fick jobb som undersköterska på ett demensboende i Linköping. Men i stället för att ge de åldriga och sjuka patienterna den vård och omsorg de förtjänar efter ett långt och strävsamt liv utsatte hon minst en av dem för grova kränkningar.

LÄS ÄVEN: Åldring tvingades ligga med intorkad avföring över hela kroppen

Vid upprepade tillfällen i november förra året tryckte Atta en kudde över en 88-årig sängliggande och svårt dement kvinnas ansikte så att hon inte kunde andas. Vid minst ett tillfälle tog Atta också strypgrepp på den försvarslösa 88-åringen där hon låg i sängen.

Döms endast till låga böter

Attas övergrepp upptäcktes av medarbetare och hon fick sparken och polisanmäldes. För ett par veckor sedan kom domen i Linköpings tingsrätt. Åklagaren hade yrkat att Atta i åtminstone ett fall skulle dömas för misshandel till en frihetsberövande påföljd.

Domstolen ser dock mildare på Attas fysiska kränkningar i tjänsten av sängliggande åldriga och dementa patienter. Man nöjer sig med att fälla för ofredande i tre fall. Påföljden stannar vid villkorlig dom och 4 900 kronor böter. Hon ådöms också att betala ett skadestånd på 25 000 kronor till 88-åringen, vilket även Nyheter Idag har uppmärksammat.

LÄS ÄVEN: Vårdpersonal blev arg och kastade glas på åldring

Atta har i förhör och under rättegången nekat till brott och hävdat att kollegorna som vittnat mot henne ljuger. Hon erkänner dock att hon tyckt att den 88-åriga vårdtagaren varit en besvärlig patient att vårda eftersom hon ofta skriker.

Kan inte utvisas

Atta kom till Sverige från Irak i november 2009. Hon erhöll svenskt medborgarskap i juli 2013. Hon kan därför inte utvisas.

Domen kan laddas ned och läsa i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten hånfilmade åldring som bajsat – polisanmäls INTE