Under en längre tid har angreppen mot polis, räddningstjänst och ambulans ökat dramatiskt i framför allt de invandrartäta så kallade utanförskapsområdena men också bland vänsterhuliganer. Det har nu nått en sådan omfattning att regeringen föreslår en särskild brottsrubricering för denna typ av brott. Forskare avfärdar dock utspelet som “Kalle Anka-lagar” och symbolpolitik.

Justitieminister Morgan Johansson säger i en kommentar till SVT att regeringen i resonemang på Rosenbad kommit fram till slutsatsen att “den som har till uppgift att hjälpa andra och rädda liv förtjänar respekt”. Lösningen på det eskalerande problemet är enligt Johansson en ny lagparagraf under brottsrubriceringen sabotagebrott.

Även statsminister Stefan Löfven deklarerar att han tycker man ska “vara tuffa mot brotten” och att detta är något han ofta brukar säga.

En politikertrio bestående av Löfven, Johansson och inrikesminister Mikael Damberg besöker tillsammans med rikspolischefen Anders Thornbrg under fredagen polisutbildningen, som numera drivs i regi av vänsterinriktade Södertörns högskola, för att där kommunicera det föreslagna paragraftillägget till de blivande poliserna och deras lärare.

https://youtu.be/NvkxnFyl8PE

Det är i nuläget oklart om det blir någon lagändring eller inte. Idén ska först gå på remiss till lagrådet för ytterligare begrundande och, om det blir klartecken därifrån, sedan föredras riksdagen.

Proceduren väntas pågå fram till årsskiftet. Först därefter kan en eventuell lag vara på plats för att avskräcka de ‘utsatta’ områdenas ungdomsgäng och militanta vänsteraktivister från att attackera blåljuspersonal.

Brottet uppges kunna leda till fyra års fängelse. Tidigare erfarenheter visar dock att domstolarna ofta inte utnyttjar en utökad straffskala, utan fortsätter att lägga sig i den nedre delen. Bedömare menar att det vore mer effektivt att höja minimipåföljden i stället för maximipåföljden, då det senare tenderar att bli ett spel för gallerierna.

“Kalle Anka-lagar”
Kriminologen Magnus Hörnqvist sågar i en kommentar till SVT Nyheter regeringens förslag jäms med fotknölarna. Han menar att det handlar om ren symbolpolitik för att det ska se ut som att regeringen gör något åt det eskalerande problemet med attacker på blåljuspersonal. Dessa brott omfattas redan av befintlig lagstiftning, påtalar Hörnqvist och frågar retoriskt “Varför ska man hitta på nya Kalle Anka-lagar”.

Från annat håll kommer kritik om att lagskärpningen missar målet genom att bara gälla grova brott, samtidigt som det flesta brotten mot blåljuspersonal är av normalgraden och alltså inte träffas av den nya lagen. Man vill även se att vårdpersonal inkluderas, en kategori som numera är hårt utsatt för hot och våld från bland annat gängkriminella.