Enligt en polis med lång erfarenhet av bombutredningar orsakades explosionen i Göteborg med största sannolikhet av en sprängladdning placerad i fastighetens källare.

Explosionen i Göteborg sticker ut, dels dels för att bomben var så kraftig men framför allt på grund av den våldsamma branden. Tre trappuppgångar och flera lägenheter fylldes med rök och en brand rasade i huset långt in på dagen. Fyra personer fördes till sjukhus med allvarliga skador och boende vittnar om att väggar mellan trapphusen rasat in.

– Skadeeffekten är unik. Det är ytterst sannolikt att sprängladdningen var placerad inomhus i fastighetens källare, säger en polis med lång erfarenhet av bombutredningar till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Polis som vittnade mot vänsterextremister bor i sprängdrabbat hus

– Spridningen i tre olika trapphus tyder starkt på det. Röken sprider sig väldigt snabbt om det inte finns brandsäkra dörrar.

Näst kraftigast i modern tid

Branden kan enligt polismannen ha uppkommit antingen av att själva bomben innehöll något brandfarligt eller så var den placerad vid något brännbart material. Han påpekar att det är första gången man ser en sådan effekt och kan inte minnas något liknande tidigare fall.

Attentatet i Göteborg var unikt på ytterligare ett sätt – det var den näst kraftigaste bombningen i modern tid. Bara explosionen i Linköping 2019 bedöms som värre. Då hade man använt dynamit och förödelsen blev stor, men ingen brand utbröt.

LÄS ÄVEN: Gigantisk explosion i Linköping – platsen beskrivs som en ”krigszon”

Polisen hoppas kunna påbörja en teknisk undersökning av fastigheten under onsdagen.