Tidigare i år hade dokumentärfilmen “Utrikesministern” premiär som handlar om Margot Wallström (S). Recensenterna var dock inte nådiga utan beskrev den som en “hyllningsfilm” som inte ställer relevanta frågor. Nu kan Samhällsnytt avslöja att det är statliga skattepengar som finansierat propagandafilmen om statsrådet Wallström. Samtidigt erkänner producenten att han klippte bort kritiska frågor – för att “det är inte så intressant”.

SvD kritiserade filmen för att vara “mer intresserad av att visa upp sin obegränsade access till utrikesministern Margot Wallström än att ställa relevanta frågor”. GP beskrev den som en film där “världens första feministiska utrikesminister hyllas”. DN kallade den “ett oförargligt idolporträtt”.

Samhällsnytt kan nu avslöja att finansieringen av filmen om statens utrikesminister i huvudsak bekostades av statliga pengar.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Historik av statlig finansiering
För produktionen av filmen står Freetown Films, som drivs av Viktor Nordenskiöld. Hans bolag har tidigare fått statliga pengar för andra filmprojekt, bland annat 600 000 kronor för “The Clip“.

Även föreningen FilmCentrum samt dess dotterbolag FilmCentrum Distribution SWE AB har fått statliga pengar, bl a 150 000 kronor i distributionsstöd specifikt för dokumentären om Wallström samt 1,8 respektive 1,9 miljoner kronor i “årligt stöd” år 2017 och 2018.

Bekräftar att SVT står för huvuddelen av kostnaden
När Samhällsnytt kontaktar producenten Viktor Nordenskiöld bekräftar han att SVT är huvudfinansiär.

– Finansieringen är SVT och så är det jag själv och så är det distributionsstödet, svarar han.

Hur stor del har SVT lagt in?

– Nä, jag tror faktiskt inte jag kan, jag vet inte om jag får säga det riktigt tror jag, kanske. Vet inte riktigt faktiskt. Du får kolla med dem om man… nä men SVT har lagt in det allra mesta. Sen har jag lagt in en del, sen har Filminstitutet distributionsstödet.

Klippte bort kritiska frågor: “det är inte så intressant”

När vi tar upp att flera av recensionerna av hans film kritiserar att det inte ställs några kritiska frågor till Wallström menar Nordenskiöld att det var tanken från början.

– Nej, jag försökte ställa andra frågor än de gängse. Jag försökte få henne att svara på andra sätt. Det är lite tråkigt att höra de där svaren som är på… hon är väldigt skicklig på att svara på alla frågor liksom så jag försökte med andra frågor så man får andra svar. Det var verkligen medvetet. Det var min tanke med hela projektet. Få henne att tänka högt, för att få en annan bild.

Vissa menar att denna film är väldigt inställsam mot Margot Wallström. Det var inte så att det var någon strategi du hade för att få igenom filmen?

– Nej, faktiskt inte alls. Det var det inte. Det var klart långt innan filmen var färdig.

Du har en historia av att ha fått pengar av staten. Har det påverkat din inriktning på den här filmens positiva uttryck?

– Nej, inte alls. Och jag vet inte om det är så positivt förhållningssätt heller. Jag har försökt vara så ärlig jag kan faktiskt. Det har varit min tanke.

Jo, men i relation till kritiken att det inte ställs några kritiska frågor.

– Nej men jag har ju ställt kritiska frågor i och för sig men alla kom ju inte med i filmen. Så det tycker jag inte är… jag har ställt de frågor som passar för filmens riktning, kan man säga.

– Framförallt har jag inte ställt vanliga… då blir det dåliga svar faktiskt om jag ska ställa frågor som alla andra journalister då blir det liksom inte… det blir mycket mycket tråkigare.

– Och jag har klippt bort väldigt mycket. Jag har ändå gjort lite sånt ändå men det kom inte med i filmen för det är inte så intressant. Då kan man lika gärna titta på all kvällsrapport. Det var verkligen en väldigt medveten tanke för att filmen skulle bli bättre.

Samhällsnytt söker Margot Wallström för en kommentar. Filmen kan ses på SVT Play.