Said Abdu har nyligen blivit Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Den 32-årige mannen med eritreansk bakgrund som kom till Sverige från Saudiarabien har gjort en snabb karriär inom partiet – redan 2014 blev han invald i riksdagen, och i år deltar L-profilen Birgitta Ohlsson i hans personvalskampanj. Abdu har gjort sig ett namn som företagare och har under en tid varit partiets näringspolitiske talesperson. Idag kan dock Samhällsnytt avslöja att Abdu anlitat sina partikamrater svart för att slippa betala skatter och arbetsgivaravgifter. När de börjar ställa frågor försöker han använda Säpo för att stoppa före detta partikamraterna.

Det var under valrörelsen 2014 som Said Abdu – vid den tiden ordförande för Liberalernas förening i Trollhättan – kom överens med en partikamrat om att betala för hans insats i valkampanjen svart. Betalningen skulle bokföras som en hyra för förvaring av valmaterial i kamratens lägenhet. Men i själva verket var det en lön, enligt den före detta kamraten.

– Han ville slippa betala skatt och arbetsgivaravgift, uppger han till Samhällsnytt.

Den egentliga arbetsinsatsen som skulle betalas på detta sätt bestod av bland annat produktion av en valfilm på Youtube, reklambroschyrer samt underhåll av partiets lokal i Trollhättan. Efter valet ville dock inte Liberalerna och Said Abdu betala notan, varpå ärendet så småningom hamnade hos Kronofogden och – senare – i tingsrätten.

Tingsrätten ifrågasatte den höga ersättningen – 10 tusen kronor för förvaring av valmaterial i fyra månader. Under huvudförhandlingen kom det fram att ersättningen i själva verket handlade om en dold betalning för arbete. Att ta ställning just till denna omständighet låg utanför grunderna för yrkandet, därför tog tingsrätten inte ställning i frågan. Dock finns följande att läsa i domen motiveringsdel:

Vidare i domen framgår det att Said Abdus partikamrat inte var den enda personen i föreningen som fick betalt för sitt arbete på ett liknande sätt för att slippa skatter. Även en annan funktionär blev ersatt med 13 500 kronor per år – formellt för att täcka löpande kostnader som samtalskostnader. Tingsrätten menar att beloppet förefaller vara osedvanligt högt för det anmälda ändamålet. Dock stämmer det bra överens med kärandes förklaring – att ett sådant upplägg var ”skattemässigt gynnsamt”.

Vänersborgs tingsrätt ger den kärande rätt på nästan alla punkter i en dom från den 22 december 2016 och dömer Liberalerna till att betala honom den utlovade ersättningen på 10 tusen kronor samt rättegångskostnader.

Den före detta partikamraten får slutligen pengarna, men i juli 2018 får han ett brev från Skatteverket. Samhällsnytt har tagit del av brevet – av vilket följer att Liberalerna inte har deklarerat hans arbetsinkomst och inte heller betalat arbetsgivaravgifter.

– Jag tycker det är allvarligt när en person som har rollen som arbetsmarknadspolitisk talesperson beter sig på det sättet, kommenterar mannen till oss.

Efter samråd med Skatteverkets handläggare gjorde han en anmälan till Ekobrottsmyndigheten om skattebrott från Liberalernas och Said Abdus sida. Anmälan lämnades in i början av augusti och kan läsas i sin helhet på följande länk: Anmälan.

LÄS ÄVEN: Birgitta Ohlsson vägrar lämna riksdagsplatsen – kan kosta skattebetalarna drygt 1,4 miljoner

Enligt Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, utreder man alla anmälningar som kommer in:

– De hanteras precis som en brottsanmälan som kommer från polisen eller skickas med post. Först registreras den som inkommen i en registratur, och sedan slussas den vidare till en ekobrottskammare där först en administratör och sedan en åklagare får titta på den.

Det kan ta upp till 90 dagar innan Ekobrottsmyndigheten hör av sig till de berörda om myndigheten bestämmer sig att gå vidare med ärendet, enligt henne. Wall kunde dock inte berätta någonting om anmälan mot Said Abdu med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Anosheh Jabalameli på Liberalernas pressavdelning som säger att partiet fördömer svart arbete:

– Vi är emot svart arbete, det kan jag säga.

Är det förenligt med uppdrag som riksdagsledamot för Liberalerna att använda sig av svart arbete generellt?

– Jag skulle inte tro det, men det beror på omständigheter.

Samtidigt förnekar hon att Liberalerna känner till omständigheterna kring sin arbetsmarknadspolitiske talesperson:

– Nej, gud, nej! Verkligen inte!

Detta är inte första gången som Said Abdu omnämns i medier. I april 2016 avslöjade tidningen Arbetet att en restaurang där Said Abdu var delägare genom ett annat bolag hade 17 betalningsanmärkningar på totalt en halv miljon kronor. Vid två tillfällen har det uppstått tvister om löner där anställda var tvungna att vända sig till Kronofogden för att få betalt för sitt arbete.

När Samhällsnytt når Said Abdu för kommentar över telefon blir han mycket nervös och förnekar allt:

– De är rättshaverister! säger han om sina före detta partikamrater.

– De försöker påverka valet och är anmälda hos Säpo för stalking och trakasserier. I domen står det ju att det var en betalning för uthyrning av lokalen. Att de försöker åberopa det två veckor innan valet är ju bara ett sätt att påverka valet.

Det står dock i domen att tingsrätten ser din partikamrats förklaring till ersättningen som rimlig och håller med den?

– Nej, så står det verkligen inte!

Därefter avbryter Abdu samtalet med hänvisning till att han ska på ett möte.

Samhällsnytt ställer en fråga till Abdus före detta arbetskamrat som anklagats av honom för att vara rättshaverist.

Hur ser du på att du anklagas för att vilja påverka valet och ska ha anmälts till Säpo enligt Said Abdu?

– Tycker det är jätteallvarligt att politiker kan skicka Säpo på vanliga medborgare. Vi bor ju inte i Sovjet eller DDR. Jag har fått rätt till mina pengar i domstol. Eftersom jag vill att Sverige styrs av politiker som sköter skatter och avtal så vill jag så klart ”påverka valet” så att ärliga politiker kommer till makten. Said har visat flera gånger att han inte hör till den kategorin.

I samband med tidigare utnämning till arbetsmarknadspolitisk talesperson tidigare i år lämnade Said Abdu följande kommentar:

– Som företagsam jobbskapare från Västsverige vill jag kämpa för att ge fler människors möjlighet till självförverkligande, företagande och egen försörjning. Med fler företagsamma människor bygger vi ett starkt och solidariskt Sverige där varje människa har frihet och möjlighet att forma sitt liv – och bli sitt bästa jag.