Rasmus Paludan var efterlyst i Sverige i ett helt års tid. Det kan Samnytt nu avslöja. Han var flaggad i polisens system, och alla poliser hade order om att gripa honom om de påträffade honom – exempelvis i en trafikkontroll.

Det är i maj förra året som det läcker ut uppgifter i media om att Rasmus Paludan anhållits i Sverige i sin utevaro.

LÄS MER: Påstående: Rasmus Paludan anhållen i Sverige i sin utevaro

Påståendet kommer från en icke namngiven källa. Omfattningen av det påstådda anhållandet och hur länge det varar är emellertid okänt.

Åklagaren bekräftar

Över ett år senare, onsdagen den här veckan, lämnar åklagare Adrien Combier-Hogg in sitt åtal mot Paludan. Två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan åtalas för att ha försvarat yttrandefriheten

Efter att åtalet lämnats in kontaktar Samnytt åklagaren för att fråga om anhållandet förra året. Till en början vill han inte kommentera uppgiften.

– Jag har inget intresse av att kommentera det just nu. Det är ett sådant tvångsmedel som eventuellt har varit en del av förundersökningen, och det är ingenting som ingår i det material som jag gett in till tingsrätten, säger Adrien Combier-Hogg när Samnytt ringer upp.

Nio minuter senare hör åklagaren av sig igen, och kan nu svara på frågan.

– Jag kan bekräfta att han var anhållen i sin frånvaro, som du var inne på tidigare. Det var från och med den 30 april 2023 till och med den 29 april 2024. Så i nästan exakt ett år, säger Adrien Combier-Hogg.

Så om Rasmus Paludan rest in i Sverige och stoppats i en gränskontroll, så hade han gripits?

– Ja, precis.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 235 62 69, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Flaggad i polisens system

Adrien Combier-Hogg förklarar därefter att det finns två olika former av anhållanden i frånvaro, eller utevaro som det också kallas. I det första fallet, inför exempelvis en polisinsats, så ”flaggas” inte den anhållne i polisens system. Anhållandet finns bara för att ge polisen befogenheter att frihetsberöva personen.

– Då syns inte det i systemet utåt. Då vill man inte att personen ifråga ska frihetsberövas i samband med en trafikkontroll eller liknande, för att det kan påverka insatsen, säger han.

LÄS ÄVEN: Polischefen berättar: Därför tog jag ställning mot Paludan

I det andra fallet är personen ”flaggad” så att första bästa polispatrull som stöter på den anhållne har order om att gripa denne.

– Då syns det i systemen att man ska frihetsberöva om man stöter på personen ifråga, förtydligar åklagaren.

I fallet med Rasmus Paludan, vilken typ av anhållande rörde det sig om? Det första fallet, eller det andra fallet där det syns i systemen?

– Det är det andra fallet, eftersom personen ifråga inte var i Sverige.

En form av efterlysning

Adrien Combier-Hogg säger sedan att flaggningen i polisens system kan ses som en form av efterlysning, även om just det ordet inte är något som han använder sig av.

Han påpekar att det är viktigt för honom att använda rätt ord, och att efterlysning inte är ett begrepp som används av åklagare i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Polisen tog Paludan till arresten som svar på muslimska kravaller

– Det är inget ord jag brukar använda mig av. Man får kopplingar till filmvärlden när det gäller ”efterlysning”, säger han.

– Men i lekmannatermer kan man säkert dra en parallell. Efterlyst är inget ord jag använder mig av, men i praktiken betyder det förmodligen samma sak, säger Adrien Combier-Hogg.

Paludan: ”Det är galet”

Det är ingen nyhet för Rasmus Paludan att han förra året anhölls i sin utevaro. Något som däremot är en nyhet är att han var efterlyst ända fram till den 29 april i år.

– Jag kände inte till det, säger han till Samnytt.

– Det är galet eftersom jag hade slutförhöret i februari. Så om jag fortfarande var anhållen i slutet av april, så är det olagligt och sinnessjukt.

Den islamfientlige aktivisten pekar på den svenska polisens agerande som en anledning till att han hållit sig borta från Sverige.

– Jag har ju berättat för dig och för andra att jag inte ville komma till Sverige. Det var inte bara på grund av hot från terrorister, utan även för att den svenska polisen är farlig, säger Rasmus Paludan.

LÄS ÄVEN: Domstol dömer polischef för Paludan-fientliga uttalanden