Rasmus Paludan är nu anhållen i Sverige i sin utevaro. Det hävdar Aftonbladet. Den dansk-svenske politikern är sedan mars i år misstänkt för hets mot folkgrupp, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning med anledning av förra årets korankravaller.

När Samnytt ringer upp Paludan ifrågasätter han om uppgifterna i den socialdemokratiska tidningen, som skulle innebära att han kommer gripas av polis om han försöker resa till Sverige, är sanna.

– Det är inte ett särskilt allvarligt brott jag är misstänkt för, och om jag skulle vara anhållen för det så är det ganska idiotiskt, säger han.

– Om det verkligen är så, så är det möjligt att jag kommer bestrida det för det är totalt idiotiskt.

Brottsmisstänkt

Sedan mars i år är Rasmus Paludan misstänkt för hets mot folkgrupp, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning i Sverige.

Den första brottsrubriceringen handlar om att han den 16 april förra året eldade upp en koran på rastplats Skånegården vid Öresundsbron. En manifestation som Malmöpolisen då gav klartecken till, men nästan ett år senare bedömde kunde vara brottslig.

De två andra brottsrubriceringarna handlar om att Paludan planerade elda upp en koran utanför den jäviga polisen och vänsteraktivisten Emelie Kullmyrs bostad utanför Göteborg.

LÄS MER: Domstol dömer polischef för Paludan-fientliga uttalanden

Aktionen blev aldrig av, men hans planerade politiska protest mot den olagligt agerande kvinnliga polischefen betraktas nu som en ”förgripelse” mot henne.

Vill bli förhörd

Rasmus Paludan har flera gånger uttryckt att han vill bli förhörd med anledning av brottsanklagelserna.

– Jag vill jättegärna svara. Jag är oskyldig, så det ligger i mitt intresse att svara, säger han till Samnytt.

Däremot vill Paludan inte åka till Malmö för förhör med tanke på hotbilden mot honom, och eftersom Malmöpolisen i samband med en sådan resa inte vill ge honom personskydd. Han har erbjudit sig att istället hålla förhöret via telefon eller med hjälp av dansk polis, något som polisen i Malmö inte gått med på.

Den dansk-svenska politikern tror att myndigheten i Malmö är pressad av stadens stora muslimska befolkning att tänja lagen för att försöka komma åt honom.

– De är hotade av att en stor andel av dem som bor i Malmö vill att jag ska skadas. Det kan de inte göra direkt, men de kan göra som de gör nu, säger han.

”Reellt inreseförbud”

Rasmus Paludan är född i Danmark, men son till den svenske politikern och författaren Tomas Polvall. När Polvall gifte sig med Paludans mamma 1989 blev även sonen svensk medborgare.

Trots sitt svenska medborgarskap belades Rasmus Paludan för tre år sedan med inreseförbud till Sverige, något som strider mot grundlagen. Även det var ett beslut som Malmöpolisen stod bakom.

Paludan säger att han visserligen inte har några planer på att besöka Sverige, men att de svenska myndigheternas agerande nu är ett sätt att i praktiken ånyo försöka säkerställa att han inte kan resa till det land han är medborgare i.

– Rent reellt är det ett inreseförbud, men att Malmöpolisen inte vill skydda mig mot att bli mördad är också ett inreseförbud, säger han.

Om Paludan är anhållen, så har det beslutet fattats av en åklagare. Paludan menar dock att Åklagarkammaren i Malmö har ”samma utmaningar” som Malmöpolisen och är under press från stadens muslimer.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan: ”Malmöpolisen är en islamiserad soptipp”