En elev på Brinellgymnasiet i Nässjö misstänks för våldtäkt på en kvinnlig lärare inne i skolans lokaler, Det rapporterade bland annat SVT igår. Samhällsnytt kan nu avslöja att eleven är en 19-årig tidigare brottsdömd statslös migrant med tolkbehov på arabiska. Han begärdes på onsdagen häktad.

Uppdatering nedan!

Brottet ska ha skett i fredags inne på skolan och polisanmäldes på måndagen. Polisen har inlett en förundersökning om våldtäkt. Den misstänkte som sitter anhållen sedan i måndags begärdes på onsdagen häktad.

Eleven, som enligt häktningsframställan är 19 år gammal, är avstängd från skolan medan utredningen pågår. Polisen har varit förtegen och inte velat lämna ut några detaljer i ärendet om den misstänkte eller på vilken skola händelsen ägt rum.

Samhällsnytt kan dock efter att ha tagit del av rättsdokument avslöja att den misstänkte gärningspersonen är en statslös migrant. Det kan innebära att det blir svårt att utvisa honom om han befinns skyldig och döms för våldtäkten. Enligt dokumentet behöver den misstänkte tolk på arabiska.

Mannen dömdes i juni 2016 för våldsamt motstånd i samband med en butiksstöld. Hovrätten frikände i december samma år 19-åringen för butiksstölden men fastställde domen för våldsamt motstånd. Han är även känd av polisen för narkotikabrott, urkundsförfalskning och olovlig körning.

Samhällsnytt har också varit kontakt med en person med kännedom om skolan som bekräftar att det rör sig om Brinellgymnaiset. Skolan har tidigare varit i blåsväder bland annat för att det förekommit omfattande knarkhandel på skolområdet.

Uppdatering: Enligt Migrationsverket sökte den misstänkte uppehållstillstånd den 26 juni 2014. Han beviljades permanent uppehållstillstånd den 29 januari 2015. Han fick svenskt medborgarskap den 8 mars 2017, alltså endast två år efter uppehållstillståndet. Det indikerar att han fick flyktingstatus.