➤ Minst tre migrantläger som kunde ha setts av de högt uppsatta EU-gästerna har försvunnit under de senaste dagarna.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt har minst tre tiggarläger med så kallade EU-migranter avhysts i Göteborg inför kommande toppmötet. Det som förenar tiggarlägren i fråga är att alla låg längs den väg som korteger med högt uppsatta gäster från EU kommer att använda för att ta sig in i staden från Landvetters flygplats eller från hotellet Gothia Towers till konferensanläggningen på Hisingen.

Lägren som har försvunnit befann sig på följande platser:

-Vid Östra Magårdsvägen i Lindholmen i närheten av SVT:s lokaler;

-Från Liseberg mot Eriksberg efter Tingstadstunneln vid Karlavagnsgatan:

-Samt vid trafikplatsen Delsjömotet på väg in mot staden från Landvetter:

När Samhällsnytt kontaktar polisen i region Väst för att verifiera uppgifterna, säger talespersonen Stefan Gustavsson att han inte känner till informationen.

Dementerar ni alltså uppgifterna?

– Nej! Jag sa att jag inte känner till dem!

Men när vi ringer upp Göteborgs markförvaltare Franky Van Vossel, som samordnar stadens insatser mot olagliga bosättningar, bekräftar han avhysningarna i alla tre fallen:

– Vi har avvecklat dem.

LÄS MER: ‘Undvik fönster och balkonger’ – polisen uppmanar folk att hålla sig hemma under EU-toppmötet

Han berättar att kommunen har varit uppe vid lägret vid Delsjömotet tillsammans med polisen för att ”informera om att lägret kommer att rivas”:

– Det var torsdag, fredag förra veckan. Vid Karlavagnsgatan (läger nr 2 – anm.) gjorde vi en avhysning och det var på fredag innan dess. De boende i lägret var på platsen när vi startade upp. De fick 45 minuter på sig för att plocka upp det de ville ha och ge sig i väg. Sedan revs det upp.

Vad gäller lägret vid Östra Magårdsvägen (nr 1 på kartan – anm.) uppger Von Vossel att kommunen har varit på platsen tillsammans med polisen för att informera om en nära förestående avhysning:

– Det kan hända att de har flyttat därifrån då.

LÄS ÄVEN: Samhällsnytts avslöjande tas upp på hemligt möte på EU-nivå

Von Vossel förnekar dock att avhysningen av de här lägren har någonting med EU-toppmötet att göra:

– Inget av de läger som du menar är synliga från någon väg. Nu vet jag inte ens vilken väg de topparna ska ta, men de är inte synliga från de stora vägarna.

De invånare i Göteborg stad som Samhällsnytt har varit i kontakt med ifrågasätter dock det påståendet och menar att alla tre lägren var väl synliga från motorvägar. Dessutom låg de just vid de platser som inte går att kringgå. Lägret som låg vid Delsjömotet (nr 3 på kartan – anm.) låg vid den enda motorvägen som går från flygplatsen till staden och som kommer att tas i anspråk av EU-gästerna på torsdag med omfattande avstängningar och trafikstörningar som följd.

Lägret vid Karlavagnsgatan låg vid huvudleden som man ska ta om man åker från Gothia Towers mot Hisingen. Lägret vid Östra Magårdsvägen låg vid en väg som man kan välja som ett alternativ för att ta sig från hotellet till konferensanläggningen i Hisingen. På kartlänken kan man själv se den exakta placeringen av de avhysta bosättningarna och bedöma sanningshalten i påståendet från kommunens tjänsteman.

LÄS ÄVEN: Ny EU-lag ger myndigheter rätt att stänga ned webbplatser – kallas ”konsumentskydd”

Samhällsnytt noterar att utrensningar av städer inför stora evenemang och möten främst var kännetecknande för diktaturstater i öst – vilket bland annat Dagens Nyheter riktat skarp kritik mot i samband med OS-spelet i Peking.

Tidigare kunde Samhällsnytt rapportera om att göteborgare uppmanas av polisen att hålla sig borta från sina egna balkonger och ”inte vara synliga i fönster” under toppmötet.