En 23-årig man från Syrien som i höstas våldtog en 13-årig flicka på en toalett i Göteborg fick svenskt medborgarskap medan han jagades av polisen. Det kan Samnytt avslöja idag. Mannen har nu dömts till två års fängelse för våldtäkt mot barn, men får alltså stanna i Sverige efter avtjänat straff.

Det är natten till den 19 oktober förra året som en 13-årig flicka i Göteborg rymmer från det familjehem hon bor i. Hon tar sig till centralstationen där hon lägger sig på en bänk för att sova.

Under natten kommer en utländsk man fram till flickan och börjar prata med henne. Han är väldigt närgången och säger till flickan att han vill ”tappa oskulden” med henne. I samband med att flickan går till toaletten för att kissa passar mannen på att våldta henne inne på toaletten.

Faksimil

Morgonen dagen därpå går flickan till skolan där hon berättar för en lärare om våldtäkten. Flickan körs därefter till gynakuten och polisen larmas.

Från Syrien

Bara några timmar efter att polisen kontaktats har utredarna tagit reda på identiteten på den man som våldtagit flickan. Han heter Nour Lata och är en syrisk man som kom till Sverige under flyktingkrisen och enligt folkbokföringen saknar anhöriga i landet. Han är tidigare dömd för olovlig körning då han kört bil utan körkort.

Nour Lata är folkbokförd på en adress i Munkedals kommun i Dalsland. Samma kväll genomför en polispatrull från Uddevalla en husrannsakan mot adressen, men den misstänkte är inte där. Polisen möter en betydligt äldre man som förklarar för patrullen att Nour inte bor på adressen.

Istället beslutas om hemliga tvångsmedel för att avlyssna Nour Latas telefon. Tio dagar senare, den 29 oktober, grips han av polisen. Han anhålls samma dag av åklagare, och häktas två dagar senare på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. När polisen med hjälp av arabisk tolk förhör Nour får han frågor om var han bor, något som aldrig lyckas klarläggas då han uppger flera olika adresser.

Får medborgarskap

Under de tio dagar som polisen letar efter Nour Lata hinner Migrationsverket bevilja hans ansökan om svenskt medborgarskap. Enligt Skatteverkets anteckningar beviljas medborgarskapet den 27 oktober, två dagar innan han grips av polisen. Det innebär att Nour Lata inte längre kan utvisas ur landet på grund av brott.

Nour Lata har nu dömts för våldtäkten mot den 13-åriga flickan på centralstationen i Göteborg i oktober förra året. I polisförhör har han hela tiden nekat till brott, trots att övervakningskameror visar hur han går in på en toalett tillsammans med flickan och är där med henne i över 40 minuter.

– Jag har inte gjort något sexuellt, bedyrar den 23-årige våldtäktsmannen.

Förklaringen till att han och flickan var inne på toaletten tillsammans så lång tid är att det tog lång tid för honom att kissa.

Nour Lata döms till två års fängelse. Han ska dessutom betala 115 000 kronor i skadestånd till den våldtagna flickan.