0
Utrikes

Bar judisk kippa – förolämpades på arabiska och piskades med bälte

Publicerad 4/18/2018
Annons

Två unga judar 21 respektive 24 år gamla, attackerades på tisdagen på öppen gata i Berlin. De förolämpades med antisemitiska slagord. En av de arabisktalande förövarna gick sedan lös på en av de judiska männen med ett bälte.

Attacken ägde rum på Raumerstraße nära Helmholtzplatz och var helt oprovocerad. Skälet till att de unga männen angreps var av allt att döma att de bar den judiska huvudbonaden kippa.

I en video som offret tog själv med sin mobilkamera syns hur en angripare upprepade gånger riktar slag mot honom med ett bälte under det att han skriker ”yahudi”, dvs ”jude” på arabiska. Den slagne mannen upprepar flera gånger att han filmar förövaren, vilket dock inte verkar avskräcka denne.

Efter attacken flydde angriparna från platsen. Såvitt Samhällsnytt erfar har de ännu inte identifierats och gripits.

En av de angripna männen uppger sig vara chockad över hur något sådant kan inträffa i Tyskland 2018. Händelsen fördöms också kraftfullt av Levi Salomon, talesperson för den judiska organisationen Forum för Demokrati och mot Antisemitism (JFDA) som menar att händelsen illustrerar att judar inte längre är säkra i Tyskland och efterfrågar politiska åtgärder.

Även Berlins borgmästare, Michael Müller , fördömer i bestämda ordalag den antisemitiska attacken och slår fast att ”antisemitism är inte en del av det Berlin där vi vill leva”. Han uppmanar de rättsvårdande myndigheterna att se till att de arabisktalande antisemitiska våldsmännen grips och ställs inför rätta.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons