En kvinna som var gravid i 40:e veckan besökte mödravården och uttryckte oro. Kvinnan upplevde minskade rörelser från fostret men barnmorskan nonchalerade oron och bedömde allt som normalt. Ett par dagar senare gjordes akut kejsarsnitt och barnet avled.

Det var i april förra året som kvinnan väntade sitt första barn och gick på kontroller hos en mottagning i Västra Götaland, rapporterar Expressen.

Kvinnan berättade för en vikarierande barnmorska att hon upplevde att fostret rörde sig allt mindre. Men hon fick inget gehör för sin oro från barnmorskan som konstaterade att rörelserna till och med var livliga.

LÄS ÄVEN: Barnmorska skickade hem gravid kvinna – tvingades föda utomhus i minusgrader

Det framgår av en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att kvinnan fick en ny tid på förlossning två dagar senare. När hon anlände till den avtalade tiden på avdelningen fick hon beskedet att det var tidsbrist och att hon därför skulle återkomma fem timmar senare.

Kejsarsnitt men för sent

Vid en ny kontroll omkring klockan 20 på kvällen slog man fast att barnet hade låg puls. Kvinnan berättade för vårdpersonalen att hon inte hade känt några fosterrörelser sedan morgonen. Ett akut kejsarsnitt genomfördes men barnets liv kunde inte räddas.

Barnmorskan som nonchalerade kvinnans oro har anmälts till IVO efter att inte ha agerat enligt rutinen. Vidare framgår det att barnet kanske kunde varit i livet om kvinnan direkt hade remitterats till förlossningskliniken för vidare undersökningar.

LÄS ÄVEN: Kris på förlossningsavdelningar i Stockholm – gravida får leta andra kliniker