En opinionsundersökning från Sentio strax innan EU-valet visade att stödet för Alternativ för Sverige, AfS, nådde 1,1 procent. När den slutgiltiga rösträkningen presenteras visar det sig att partiet når endast 0,46 procent. Det är en ökning jämfört med riksdagsvalet förra året men en god bit under det mål som partiet satte upp.

LÄS ÄVEN: TV4 blockerar EU-kritisk partireklam mitt under valrörelsen – vägrar kommentera varför

På torsdagen publicerade det nystartade partiet AfS ett twitterinlägg i vilket man hävdade att partiet ”går starkt framåt jämfört med riksdagsvalet”. I slutet av inlägget meddelar man att partiverksamheten kommer att fortsätta med siktet inställt på riksdagsvalet 2022. ”Vi är Sveriges nästa riksdagsparti. Vi står fast vid det” skriver man i ett pressmeddelande.

När rösterna är räknade efter EU-valet visar det sig partiet landar på 19 178 röster. Det är i absoluta tal färre röster än i riksdagsvalet förra året när partiet nådde 20 290 röster men i procentuell andel en ökning från 0,31% till 0,46%. Eftersom valdeltagandet i EU-val är lägre än i riksdagsval motsvarar en procentsiffra i ett EU-val ett lägre antal röster än samma procentsiffra i ett riksdagsval.

Uppgifter från Hultsfred visar samtidigt att AfS i vissa distrikt där blev större än Liberalerna.

LÄS ÄVEN: Västmanlands lokaltrafik tar bort AfS-reklam efter påtryckningar

Det är oklart i vilken utsträckning det påverkat AfS valresultat negativt att man nekades reklamutrymme i TV4 och fick reklam på bussar borttagen i förtid. Sabotage där partiets valsedlar plockades bort rapporterades också på flera håll i landet.

Feministiskt Initiativ åker ur
Feministiskt initiativ (Fi) tappar rejält och får lämna EU-parlamentet. Piratpartiet lyckades inte heller i detta EU-val ta sig tillbaka in i EU-parlamentet där man var representerade med en plats under mandatperioden 2009-2014.