Samhällsnytt har tidigare berättat om avslöjandena kring KD-riksdagsledamoten Caroline Szyber och hennes felaktiga uttag av kostnadsersättning för tjänsteresor som i själva verket varit nöjesresor. Szyber har, efter att saken blivit föremål för åklagarutredning, sparkats från KD:s partistyrelse och verkställande utskott. Nu ställer hon även sin riksdagsplats till förfogande.

Beskedet kom tidigt på fredagseftermiddagen. Szyber motiverar beslutet med att hon inte vill ta uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som hennes partiet har framför sig. Hon uppger sig ha insett att hennes agerande har skadat inte bara förtroendet för henne utan också för partiet.

LÄS MER: KD-toppen Caroline Szyber utreds för bedrägeri – sparkas från partistyrelsen

Det är oklart hur mycket beslutet är hennes eget och hur mycket som varit påtryckningar från partiledningen. Någon formell makt att avsätta en riksdagsledamot har inte partierna.

Däremot kan ett parti utesluta en riksdagsledamot som då blir så kallad politisk vilde. Det finns i nuläget inga uppgifter om att något uteslutningsärende inletts mot Caroline Szyber.