Priserna på begagnade elbilar rusar, enligt siffror från köp- och säljsajten Blocket. På ett år har medianpriset ökat med 77 procent och ligger nu på 479 000 kronor, jämfört med 190 000 för en bensinbil.

– Intresset för elbilar har skjutit i höjden och priserna följer samma utveckling. Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, spekulerar Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

I kontrast till den teorin visar en undersökning från Sifo, beställd av bilhandelssajten Kvdbil, att intresset för elbilar minskat. En anledning till det sjunkande intresset är den senaste tidens kraftigt höjda elpriser, konstaterar Teknikens Värld.

LÄS ÄVEN: Vindkraft till havs tvingar akut hotad valart att fly

Långa väntetider på nya elbilar

Marcin Stepman menar att det även kan bero på långa väntetider för den som beställer en ny elbil och att många då istället köper en begagnad.

– På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar också rekordlånga vilket gör att många ser begagnatmarknaden som ett sätt att få sin bil snabbt, säger han till MestMotor.

Det är fortfarande bensinbilar som får flest annonsvisningar på Blocket. Den mest sålda bilen på Blocket under april var Volvo V70, med ett medianpris på 25 000 kr.