Trots kritik och hotande inflationsrekord väljer Riksbanken att behålla den nuvarande nollräntan – inte bara tillfälligt utan i drygt tre år till, fram till tredje kvartalet 2024. Det meddelade riksbankschef Stefan Ingves på torsdagen.

Riksbanken uppger också att man fortsätter att dopa den svenska ekonomin genom att köpa upp värdepapper i storleksordningen 700 miljarder kronor. Besluten motiveras med att corona-pandemin inte är över och att riksbanken – i motsats till många andra bedömare – anser att ”inflationstrycket är måttligt”.

LÄS ÄVEN: Inflationen tar fart – men Riksbanken vägrar höja räntan

Att konsumentpriserna för en lång rad varor och tjänster skenar och medborgarnas köpkraft därmed kraftigt minskar hoppas Riksbanken ska vara ”en övergående effekt”. Man presenterar också glädjeprognoser om ökande BNP och minskande arbetslöshet.

Alexandra Stråberg är chefsekonom på Länsförsäkringar och kritiserar Riksbanken för att lättsinnigt ta inflationshotet ”med en klackspark” och för att man trots att man själv signalerar en konjunkturuppgång inte höjer styrräntan.