På måndagskvällen meddelade Malmös S-ledda styre att man kommer utöka skattebetalarnas ekonomiska stöd till det muslimska högtidsfirandet Eid. Detta ”för ett öppet och välkomnande Malmö”. Samtidigt visar rapporter att staden saknar hundratals miljoner i budgeten.

Det är i ett inlägg på Facebook som kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh stoltserar med bild där hon deltar i den årliga Eid-festivalen som anordnas i samband med att den muslimska fastemånaden Ramadan avslutas.

LÄS ÄVEN: Ramadanfest i Malmö arrangerades av hårdföra islamister – hyllas okritiskt av Sydsvenskan

I inlägget som följer nedan skriver Sternfeldt Jammeh att den ekonomiska satsningen sker ”för ett öppet och välkomnande Malmö”.

I slutet av inlägget riktar Stjernfeldt Jammeh ett tack till Andreas Hasslert som anordnar festivalen. Han tillhör radikalt islamistiska Ibn rushd som Samhällsnytt har skrivit om flera gånger.

Stamgäst

Stjernfeldt Jammeh har varit en återkommande besökare vid Ramadanfirandet. Nedan ett sju år gammalt inlägg på Facebook.

Ekonomisk kris trots miljarder i kommunalt utjämningsstöd

Samtidigt som S-styret i Malmö stad aviserar utökade resurser till det muslimska firandet visar rapporter att Malmö har en extremt svår ekonomisk situation. Detta trots att man får över 4 miljarder kronor i så kallat kommunalt utjämningsstöd från staten och andra kommuner. Stödet är det i särklass största som någon svensk kommun erhåller.

År 2018 beslutade staden om besparingar på 300 miljoner kronor och i slutet av förra året meddelade stadens ekonomidirektör Anna Westerling att det saknades hundratals miljoner kronor för att budgeten skulle gå ihop.

– Vi har sett det i några år nu. Det här delar vi med väldigt många kommuner. Det handlar om den demografiska utvecklingen där färre ska försörja fler, berättade Westerling för Expressen.

Staden har en arbetslöshet bland personer 16-64 år motsvarande 13,6 procent vilket är nästan dubbelt så högt som rikssnittet på 7,1 procent. Enligt staden beror situationen på att det råder en bristande matchning mellan arbetssökandes kompetens och efterfrågan från arbetsgivare. Under fjolåret första åtta månader uppgick stadens kostnader för socialbidrag till 736 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökar i Malmö – 1 miljard för 2018