Dataintrångsåtalade Emelie Johansson, administratör på Säkerhetspolisen (Säpo) och fru till tidigare justitieminister Morgan Johansson (S), kommer få behålla jobbet även om hon döms för brott. Det skriver Säpos personalansvarsnämnd i ett yttrande.

Emelie Johansson står åtalad för en olovlig slagning i myndighetens registerkontrolldatabas (RKBAS). Det misstänkta brottet begicks 3 april 2018 då hon enligt åtalet gjorde en slagning ”avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation”.

LÄS MER: Morgan Johanssons fru åtalas för dataintrång mot Säpo

Emelie Johansson, som tidigare hette Karlsson i efternamn, gifte sig vid nyår med före detta statsrådet Morgan Johansson. Den olovliga slagningen gäller emellertid en annan man, en chef på Säpo, som hon tidigare haft ett förhållande med.

Fru Johansson har hävdat att slagningen gjordes på begäran från den dåvarande pojkvännen, så kallad ”putativ förmans befallning”. Åklagaren hävdar bland annat att sökningen var olaglig ”då den inte varit nödvändig för att genomföra en viss arbetsuppgift”.

Får behålla jobbet

Inför rättegången har Säkerhetspolisens personalansvarsnämnd uttalat sig om vad som kommer hända med Emelie Johansson om hon döms för dataintrång.

LÄS ÄVEN: Morgans okända kärleksrival: ”Har försökt förstöra för mig”

I ett yttrande riktat till Solna tingsrätt skriver nämnden att: ”Personalansvarsnämnden gör bedömningen att Emelie Johansson inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av fällande dom.”

Faksimil

Personalansvarsnämndens överseende beslut är undertecknat av dess ordförande, Säpo-chefen Charlotte von Essen. Charlotte von Essen fick jobbet som Säpo-chef av den tidigare regeringen, som Morgan Johansson var justitieminister i.

Morgan Johansson och Charlotte von Essen under en gemensam pressträff. Foto: Regeringen

Domen mot Morgan Johanssons fru avkunnas den 6 september klockan 11:00.

LÄS ÄVEN: Chefsåklagaren: Vet inte varför Säpo väntade med att anmäla Morgan Johanssons fru