biden jinping

Foto: U.S. Department of State from United States

Utrikes

Biden hyllar Kinas ledare: ”Han är väldigt smart och tuff”

Publicerad 2/8/2021
Annons

I en intervju Joe Biden gjorde i helgen kommenterade den nye presidenten USA:s relationer till Kina. Medan Donald Trumps linje gentemot landet var kompromisslös tycks Biden ha en mycket mer mjuk inställning till den kommunistiska diktaturen.

Enligt den nya presidenten kommer man inte att sköta relationerna till Kina på samma sätt som Trump utan man ska ”fokusera på att sköta detta enligt internationellt vedertagna tillvägagångssätt”.

Enligt Biden existerar ingen konflikt mellan USA och Kina, däremot en ”extrem konkurrens”.

”Menar inte som kritik”

Ett par kommentarer som fått uppmärksamhet är då Biden menade att Kinas president Xi Jinping inte har ett demokratiskt ben i kroppen, vilket han inte vill ska tolkas som kritik, samtidigt som han är ”väldigt smart och tuff”.

Kina välkomnar Biden

Kort efter att Biden tillträtt som president uppgav en representant för Kinas utrikesdepartement att efter en mycket svår tid förtjänar både det amerikanska och kinesiska folket nu en bättre framtid.

LÄS ÄVEN: Kinesisk ekonomiprofessor: Biden är i Kinas grepp

Diktaturen välkomnande också att Bidens administration valt att återansluta USA till WHO och Parisavtalet. Under valkampanjen 2020 i USA uttrycktes misstankar om täta kopplingar mellan Kina och Bidens familj.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons