berlin-feat
Utrikes

Misstänkt terrordåd – en död och 30-tal skadade när bil körde in i folkmassa

Publicerad 6/8/2022
Annons

På onsdagen rammade ett fordon en folksamling i Tysklands huvudstad Berlin. En person rapporteras avliden och minst ett 30-tal person ska ha skadats. En man har gripits misstänkt för att ha avsiktligt ha velat döda och skada människor. Motivet är dock fortfarande oklart.

Händelsen inträffade strax före lunch på en gågata i anslutning till ett köpcentrum i området Charlottenburg i den västra delen av Berlin. En man styrde sin bil, en silverfärgad Renault, rakt in i folkmassan.

Nära plats för tidigare terrordåd

Platsen ligger inte långt från Breitscheidplatz där tolv personer mördades i december 2016 i ett muslimskt terrordåd utfört av IS-sympatisören Anis Amir som kapade en lastbil och avsiktligt körde över människor som samlats för julmarknad.

Flera liknande fall av fordonsterror i Allahs namn har utförts det senaste decenniet av personer med utomvästlig invandrarbakgrund. I april 2017 körde den illegala migranten och våldsbejakande islamisten Rakhmat Akilov med en stulen lastbil ihjäl fem personer och skadade ett stort antal i ett terrordåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Bland de till döds massakrerade fanns en 10-årig flicka, Ebba Åkerlund.

Det är ännu oklart om onsdagens händelse i Berlin är ännu ett sådant terrordåd men den 29-årige bilföraren som gripits misstänks ha haft för avsikt att döda och skada människor. I fordonet sägs meddelande ha påträffats som indikerar att det rör sig om ett brott, men innehållet i meddelandena har inte offentliggjorts.

Mannen ska upprepade gånger ha kört upp på trottoaren och efteråt försökt avvika från platsen men hindrats genom civilt ingripande. Tungt beväpnad polis kommenderades efter händelsen ut till platsen, vilket indikerar misstanke om terrordåd.

Dödssiffran kan stiga

Av de runt 30 skadade uppges minst sex ha livshotande skador och ytterligare tre allvarliga skador. Bland de svårt skadade finns enligt uppgift en gravid kvinna. Den avlidne uppges vara en lärare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons