Filmer från bilbränderna på Frölunda Torg i måndags indikerar att förövarna inte agerade planlöst utan förefaller ha valt ut specifika fordon som man satt eld på. Ett av dessa fordon visar sig nu tillhöra en nära anhörig till en av de huvudmisstänkta bakom bränderna.

Bilen ifråga, som har registreringsnummer AER304, är en nyare BMW av exklusivare modell som när den i april i år såldes prissattes till 559.900 kronor. Registrerad ägare till fordonet är efter ett antal snabba ägarbyten Shirin Ali Easar, nära anhörig till Mohannad Ali Easar, i media kallad ”18-åringen”, som greps i Turkiet för utlämning till Sverige och som polisen anser sig ha starka bevis för är en av gärningspersonerna bakom måndagens massbilbränder

Samhällsnytt har pratat med Göteborgspolisens pressavdelning som bekräftar att man utreder andra motiv till bilbränderna än allmän vandalisering, protester, rop på uppmärksamhet i socioekonomiskt utsatta områden, sensommartradition och liknande som statsvetare spekulerat i.

En av de bilar som bilbrännarna förefaller ha koncentrerat sig på är en BMW i halvmiljonkronorsklassen som tillhör en person i en av de misstänktas familj. Är det ett spår som Göteborgspolisen utreder att det exempelvis kan finnas försäkringsbedrägerimotiv i bakgrunden till det här?

– Svar ja. Vi tittar på alla bilnummer och på bakgrund på samtliga bilar, tillsammans med försäkringsbolag. Vi har tidigare kunnat konstatera att så kallade bilmålvaktsbilar blivit utsatta medan alla andra bilar klarat sig. Så jajamän, det är med som en arbetshypotes.

Man vill från polisens sida dock inte uttala sig specifikt om det aktuella fordonet.