En 37-årig man som skadade ögonen och blev nästintill blind i samband med att han brände upp tre bilar i Halmstad har dömts. Tingsrätten tar hänsyn till skadorna och omvandlar hans straff från fängelse i åtta månader till villkorlig dom.

Det var den 10 juni förra året som mannen iscensatte en explosionsartad brand på en parkering vid Maratonvägen vilket orsakade skador för 177 000 kronor, rapporterar Hallandsposten.

LÄS ÄVEN: Här är bilbrännarna från Södertälje

Mannen skadades i ansiktet av splittret från explosionen och polisen kunde sedan följa blodspår från platsen. På vägen hittade polisen en pantflaska med spår av bränsle, en sjal och en tändare.

Polisen skickade föremålen till analys hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) som påträffade DNA från en person, en 37-årig man som polisens hundpatrull spårat upp ett par hundra meter bort i området efter att ha följt blodspåren.

Bilbrännare ljög för rättsväsendet

Mannen som skrek och blödde från ansiktet förklarade sina skador med att han blivit misshandlad. Han hade svåra skador i ansiktet och fördes därför till Universitetssjukhuset i Lund för att opereras.

Senare slog Rättsmedicinalverket fast att mannens skador sannolikt uppkommit av splitter från en explosion och inte från ett slagsmål som han hävdade. Mannen ändrade sitt försvar och hävdade att de hade slagits med glasflaskor.

Tar hänsyn till skador – skonas från fängelse

Halmstads tingsrätt bedömde mannen som opålitlig eftersom han flera gånger ändrat sin berättelse om vad som inträffat. Samtidigt ansåg rätten att bevisen gjorde att det inte fanns utrymme för att det kan ha varit någon annan person som anlagt branden.

Mannen dömdes för grov skadegörelse och straffvärdet motsvarade fängelse i åtta månader. Men med anledning av ögonskadorna som han själv har orsakat och blivit nästintill blind mildrar man straffet till villkorlig dom. Detta förklarar rätten med att mannen behöver skattefinansierad personlig assistent för att klara vardagen.

LÄS ÄVEN: Polischef efter 14 bilbränder på olika adresser: ”Finns inte skäl till ökad oro”