”Jalla, jalla, Sverige för alla!” – skanderade de ”ensamkommande” afghanerna på väg från Medborgarplatsen till Norra Bantorget i Stockholm idag. Ett stort antal poliser såg till att marschen gick lugnt till. Marschen avslutades kl. 19.30 på Norra Bantorget där liggunderlag och sovsäckar låg staplade – trots att demonstrationstillståndet gäller endast fram till kl. 22.00Som planerat gick marschen av stapeln kl. 18.00 från Medborgarplatsen. Trots att en av arrangörerna bakom marschen lovade ”mer än 2000” deltagare i sociala medier blev uppslutningen blygsam: uppskattningsvis 200-250 personer var på plats. Den officiella benämningen ”flyktingbarn” till trots lyckades Samhällsnytt se endast ett fåtal personer som var till synes under 20 år gamla. De som såg yngst ut, inklusive ett par småbarn, var placerade i de första två-tre raderna. Just denna del av marschen blev föremål för uppmärksamhet av flera fotografer.

Under sin gång skanderade demonstranterna flera ramsor som ”Afghanistan är inte säkert”, ”Migrasja, Migrasja, stoppa utvisningar” samt ”Jalla, jalla, Sverige för alla!”. Enligt närvarande poliser arbetade upp till femton polispatruller med att upprätthålla säkerheten på och kring marschen. De flesta togs inte ur ordinarie tjänst, utan arbetade på övertid eller genom att byta pass.

Marschen tågade på Götgatan och vidare genom Slussen och Gamla stan, vilket ledde till en smärre trafikkollaps mitt i rusningstrafiken: flera SL-bussar stoppades samtidigt som mc-poliser spärrade av korsningar för att säkerställa att marschen kunde gå obehindrat förbi. På Samhällsnytts frågor svarade flera deltagare att hur länge de kommer att demonstrera beror på Migrationsverket: om myndigheten stoppar utvisningar till Afghanistan kommer demonstrationen att upphöra. I annat fall planerar de att fortsätta strejken. Som Samhällsnytt rapporterade tidigare idag är polisens bedömning att det i princip inte finns några begränsningar i lagen för hur länge en demonstration får hållas. I folkmassan syntes flera personer med sovsäckar. En av dem uppgav att han övernattat i 23 dagar på Medborgarplatsen och avser att göra samma sak på Norra Bantorget. I varje fall låg det liggunderlag och sovsäckar staplade på torget för att förbereda för övernattning – trots att demonstrationstillståndet gäller endast till kl. 22.00.

Väl framme på Norra Bantorget höll de ”ensamkommandes” talesperson Fatemeh Khavari ett tal där hon vände sig till traditioner av ”den socialdemokratiska kampen” och krävde en allmän amnesti för alla afghaner. Khavari sa också att de som håller mänskliga rättigheter högt ”demonstrerar med oss idag”. På Ung i Sveriges facebook-sida står det följande att läsa i samband med dagens demonstration:

”Vad hände med den moraliska stormakten Sverige? Nu är det vi som får bygga landet i stället!”